Premi de Recerca per a la Pau: treballs guardonats

Lucas Estruch, de l’Institut Vinyet de Sitges, guardonat amb el Premi de Recerca per a la Pau del Garraf 2019-2020 i menció especial, pel treball “S’ha de donar veu al jovent? La legalització del vot als 16 anys”, per la integració de les dimensions local i global.

Aina Camacho de l’Institut Francesc Xavier Lluch i Rafecas ha rebut menció especial del jurat de la convocatòria 2019-2020 pel treball “No llegan a tiempo. Les reparacions de les víctimes dels crims internacionals a la Cort Penal Internacional: quimera o realitat?”, presentat per de Vilanova i la Geltrú.

Adrià Sistané, alumne de l’Institut Can Puig de Sant Pere de Ribes, rep el Premi de Recerca per a la Pau Garraf 2017-2018 pel treball “La Renda Bàsica Universal, una mirada de futur”. El reportatge audiovisual de 50 minuts explora de forma clara i didàctica la història de la renda bàsica, la diferència hi ha amb altres subsidis pagats per l’estat, així com els motius pels quals alguns països com Suïssa o Finlàndia s’han plantejat la seva implementació. El vídeo també inclou entrevistes amb experts com Daniel Raventós, director de la Xarxa Renda Bàsica; Santiago Niño Becerra, Catedràtic d'economia a la Universitat Ramón Llull; Arcadi Oliveres, activista i economista, i Carles Campuzano, diputat del PDeCat.

Pablo Valero Moreno, alumne de l’Institut Manuel de Cabanyes de Vilanova i la Geltrú ha estat guardonat amb el Premi de Recerca per a la Pau Garraf 2017-2018 pel treball “Hacia Dios, por el amor y la ciencia”, sobre el moviment espiritista. El jurat, format íntegrament per professorat de la Universitat de Barcelona, n’ha valorat la redacció, l'estructura i l'originalitat de "posar de relleu un col·lectiu social i de pensament poc conegut i, en particular, la seva crítica antimilitarista, que entronca amb els valors de la cultura de pau".

Jana Alonso, alumna de l’Institut Manuel de Cabanyes, ha estat guardonada amb el Premi especial del Garraf 2016-2017, per la seva investigació “La pobresa infantil a Vilanova i la Geltrú”. L’autora, que també ha rebut una menció especial per part del jurat, explica al seu treball què passa en la vida d’un infant o adolescent quan el seu entorn és pobre o quan tot entra en crisi perquè no es disposa dels recursos necessaris per viure dignament.

Marc Cuenca Lorenzo, alumne de l’Institut Manuel de Cabanyes, ha estat guardonat amb el Premi especial del Garraf 2016 que atorga el Consell Comarcal, en marc d’aquesta convocatòria. La seva investigació, titulada Anem per Vilanova en cadira de rodes”, ha rebut també una menció especial per part del jurat, format íntegrament per professors de la Universitat de Barcelona.

Clara Miret Carbonell, alumna de l’Escola Pia de Sitges, ha estat guardonada a la convocatòria 2014-2015, amb la recerca El procés de pau a Síria: pot la diplomàcia imposar-se a la violència?”. El seu treball inclou un apartat teòric sobre els conflictes armats i les seves característiques i sobre els processos de pau com a mètode de resolució d’aquests conflictes. L’alumna també ha elaborat un apartat sobre les Nacions Unides, una anàlisi i seguiment de la Guerra Civil a Síria i una entrevista amb Vicenç Fisas, director de l’Escola de Cultura de Pau de la UAB.

A la convocatòria 2013-2014 el guanyador va ser Ernest Rodríguez, de l’Institut Manuel de Cabanyes, qui va presentar el treball “Apropament a la mutilació genital femenina des de l’àmbit de Vilanova i la Geltrú”. La recerca “Dona marroquina i societat catalana: La integració de la dona marroquina en una societat occidental” de Sabiha Bissbiss, de l’Institut Can Puig de Sant Pere de Ribes, va obtenir una menció especial al Premi. L’altre treball del Garraf que va rebre una menció especial és “Salvem l’educació!, curtmetratge satíric d’animació sobre la LOMCE” de Gonzalo López, de l’Institut Dolors Mallafré de Vilanova.

En les edicions anteriors també es van premiar els treballs: “Llibertàries, ahir  i avui: dones feministes i anarquistes a Catalunya durant la Guerra Civil Espanyola i en l’actualitat” de Nadia Merroun de l’Institut Dolors Mallafré, de Vilanova i la Geltrú;  "Cròniques d'una guerra fratricida" de Júlia Olivé, de l'IES Joan Ramon Benaprès de Sitges; “Les dones que no poden dormir al Raval barceloní, la prostitució i la societat” d’Esteban Nebot, de l’IES Francesc Xavier Lluch i Rafecas de Vilanova i “Podem viure sense diners?” de Clara Juárez Miró de l’IES Can Puig, de Sant Pere de Ribes.

Darrera actualització: 20.04.2022 | 19:33
Darrera actualització: 20.04.2022 | 19:33