Gran èxit de participació a la primera jornada de l’àmbit residencial Gent Gran Garraf
L’objectiu central de la jornada era aprofundir en el model d’atenció centrada en la persona
Dijous passat, 27 de setembre, es va celebrar a la Masia d’en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú la 1ª jornada de l’àmbit residencial “Gent Gran Garraf”, amb la participació de 120 persones, majoritàriament professionals dels serveis socials de la comarca.
Lluís Giralt i Vidal, conseller comarcal adjunt a presidència, va inaugurar la jornada destacant que l’objectiu de la sessió era aprofundir en el model d’Atenció Centrada en la Persona, que representa una important suma d’esforços i col·laboracions entre institucions públiques, entitats i empreses privades d’àmbit comarcal. El conseller va afirmar que cal incidir en la millora i innovació del sistema d’atenció a la dependència, per tal de promoure l’autonomia personal, la qualitat de vida i la igualtat d’oportunitats.
Giralt va ressaltar l’estratègia d’innovació del Garraf en matèria de salut, ja que encaixa perfectament amb els objectius del projecte “Envelliment actiu i saludable i dependència”, que s’està desenvolupant en el marc de la convocatòria de Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT), dins el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). D’altra banda, el conseller va anunciar que properament s’obrirà una línia d’actuació centrada en el foment i millora de l’ocupació en l’àmbit de la dependència.
Després, Anna Fabián de la Fundació Redós de Sant Josep i Sant Pere va presentar la Comissió Gent Gran Garraf i va reconèixer la tasca dels equips professionals d’atenció a la dependència, que estan en constant adaptació a l’entorn i a l’usuari, i que amb el model d’Atenció Centrada en la Persona han hagut d’adoptar nous rols: d’ajuda, de suport, d’assessorament, d’orientació i d’acompanyament.
Tot seguit, Ester Busquets, doctora en Filosofia i diplomada en Infermeria va fer la primera de les ponències: “Ètica en l’atenció i la relació amb les persones amb dependència”. Busquets va destacar l’aplicació de l’ètica a la cura com a gran eina d’ajuda en l’atenció a les persones, i va afirmar que cal aturar-se periòdicament per reflexionar i aconseguir la transformació que fa possible la innovació. Finalment, va dir que un bon professional és aquell que té competència tècnica i ètica, així com empatia amb el pacient.
A la següent ponència: “L’atenció centrada en la persona, el paper dels professionals”, Lourdes Bermejo, doctora en Ciències de l'Educació va ressaltar la importància de l’atenció integral centrada en la persona i el paper dels professionals en l’envelliment actiu. Bermejo també va mencionar la vulnerabilitat social i espiritual a què està exposada la gent gran i va detallar les necessitats bàsiques de les persones amb demència i la importància de donar suport a la família, l’entorn del pacient i els professionals.
Per últim, Josep Baijet, consultor d’estratègies i vendes, recursos humans i màrqueting online, va desenvolupar la ponència “A la recerca de la felicitat” destacant la importància de la gestió de les emocions, l’autoestima, l’esperança i la desesperança. Baijet també va fer èmfasi en el valor de gaudir del present, de les vivències viscudes en el passat i de les expectatives davant el futur, que en el cas de la gent gran es troba en un horitzó a curt termini.
Manuela Flores, adjunta de l’àrea sociosanitària del Consorci Sanitari del Garraf, va fer la cloenda de la jornada destacant la importància de treballar per la millora de la qualitat de vida i la salut de la gent gran de la comarca. La jornada va comptar amb l’organització conjunta del Consorci Sanitari del Garraf, el Consorci de Serveis a les Persones de Vilanova i la Geltrú, la Fundació Casa d’Empara, la Fundació Redós de Sant Josep i Sant Pere, la Fundació Hospital Sant Joan Baptista de Sitges i la col·laboració del Consell Comarcal del Garraf i les empreses Àltima Serveis Funeraris, Farmàcia Benito Solanes, Ortopèdia Penedès i Hartman.