El Consell Consultiu de la Gent Gran celebra el darrer plenari d’aquesta legislatura
Durant la reunió s’ha parlat de l’envelliment en tres dimensions: la gent gran activa, la societat envers les persones grans i les cures i l’atenció a la gent gran.
El Consell Consultiu de la Gent Gran del Garraf ha celebrat avui el darrer plenari d’aquesta legislatura. La presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Mònica Gallardo, ha obert la reunió i ha destacat que “després de la pandèmia hem après que ens hem de relacionar d’una altra manera amb la ciutadania perquè el repte és molt més gran que fa 10 o 15 anys, l’envelliment de la població és una realitat i, per tant, hi ha tot un seguit de necessitats a les quals hem de donar resposta”. Així mateix Gallardo ha ressaltat que “aquesta és una comarca cuidadora, ens hem demostrat la voluntat que hem de fer-ho i que, malgrat el canvi de cicle dels governs i de les institucions, aquest projecte és un deure institucional i col·lectiu, a més d’un repte econòmic per la nostra comarca”.
Per la seva part, Nelson Araújo, conseller delegat de Gent Gran del Consell Comarcal del Garraf, ha destacat que “durant la pandèmia ens vam haver de reinventar, vam engegar el programa d’activitat física “Som-hi” pel tancament dels casals d’avis, i ara és un programa que està arribant a tota la comarca”. En aquest sentit, el conseller també ha recordat la recent publicació de la Guia de recursos i serveis de la Gent Gran i ha afirmat que “és molt important continuar teixint complicitats entre l'administracions i les entitats per seguir treballant”.
Lourdes Raja, portaveu de la Comissió Permanent del Consell Consultiu de la Gent Gran, ha posat en valor la importància de ser actius, però ha advertit que “les persones grans podem ser actives només si tenim totes les nostres necessitats cobertes”.
Tot seguit s’han fet intervencions sobre l’envelliment en tres dimensions: la gent gran activa, la societat envers les persones grans i les cures i l’atenció a la gent gran. Sixte Moral, president de l’Aula d’Extensió Universitària de la Gent Gran del Garraf ha destacat l’evolució en el perfil de persones grans, així com de les seves inquietuds i interessos durant les darreres dècades, i la necessitat d’adaptar els serveis i les polítiques per donar-hi resposta.
Cèlia Sànchez-Mustich, autora del llibre “Els vells, aquella nosa” ha assenyalat la invisibilització que pateixen les persones grans dependents, i la necessitat de transformar la mirada de la societat envers les seves necessitats.
Montse Falguera, directora d’admissió i gestió de la Fundació Redós de Sant Josep i Sant Pere ha ressaltat la importància de l’empatia, la capacitat d'adaptació i la flexibilitat, per tal d’oferir serveis centrats en les persones grans i les seves circumstàncies complexes i canviants.
Tot seguit, membres de la Comissió permanent han recordat les accions realitzades en el marc del Consell Consultiu de la Gent Gran. S’ha fet referència a la demanda d’integrar un 20% de persones grans a les llistes electorals, la necessitat de millora de l’atenció específica a les persones grans a les OAC, la reivindicació d’habitatge tutelat per a millorar l’autonomia, la petició de xerrades específiques sobre temes d’interès per a la gent gran, i la sol·licitud de reactivació de les taules de gent gran municipals. També s’ha informat que s’està elaborant un nou reglament del Consell Consultiu de la Gent Gran.
Maria Àngels Torras, responsable de l'Oficina de la Gent Gran Activa de la Generalitat de Catalunya ha tancat la reunió i ha ressaltat el compromís de la Generalitat amb la gent gran a través de l’elaboració d’un pla estratègic per a l’envelliment actiu i saludable. També ha assenyalat la importància de convertir la perspectiva de gent gran en un element transversal de les polítiques públiques.