Un informe recull per primera vegada la globalitat dels programes d'ocupació que es fan des del Consell Comarcal i els ajuntaments
El Garraf desenvolupa 23 programes d’ocupació per a 3.059 persones de la comarca
Al Garraf s’estan desenvolupant 23 programes d’ocupació que beneficien 3.059 persones de la comarca amb contractacions, formació i/o pràctiques. Aquests programes tenen l’objectiu d’augmentar la participació de la ciutadania en el mercat de treball, perfeccionar les seves competències professionals i facilitar la seva reinserció, així com incrementar l’ocupabilitat dels joves i donar suport a les persones amb vulnerabilitat social.
D’aquests 23 programes, 7 es gestionen de forma comarcal i 16 es coordinen des de l’àmbit local. Un total de 660 empreses participen en aquestes iniciatives amb contractació, pràctiques i/o altres accions d’ocupació. Pel que fa als recursos econòmics, el Servei d’Ocupació de Catalunya finança 11 programes, la Diputació de Barcelona 10 i l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes 2.
Aquestes dades es recullen en un informe elaborat pel Consell Comarcal del Garraf amb informació de tots els serveis locals d’ocupació dels ajuntaments de la comarca. La proposta de recopilar aquestes dades va sorgir a la darrera reunió del Pacte per a l’Ocupació del Garraf, amb la idea de tenir una visió global d’àmbit comarcal, més enllà de les dades segregades per municipis.
En relació amb aquest informe, Glòria Garcia Prieto, presidenta del Consell Comarcal del Garraf, va afirmar dijous passat en roda de premsa que “és molt interessant tenir una base de dades única del que s’està fent a ocupació, perquè ens donarà una major perspectiva per a saber en què hem d’aprofundir, què és el que hem de treballar més o què és el que ja tenim”.
En aquest sentit, la presidenta va destacar que “cada cop estem treballant més programes de manera conjunta i això enriqueix, perquè disposem d’una visió global dels recursos que hi ha a la comarca i, podem aprofitar aquests recursos en el desenvolupament d’altres programes que podem implementar no només en l’àmbit local, sinó també en l’àmbit comarcal”.
Així mateix, la presidenta va ressaltar el Programa Timol com a exemple de projecte comarcal que vincula les empreses amb persones amb disminució intel·lectual, amb l’objectiu d’aconseguir la seva reinserció laboral.
Per la seva part, Noelia López, regidora d’ocupació de Sant Pere de Ribes va destacar el projecte “Innovadors i Experimentals”, que dona suport a persones majors de 45 anys, en situació d’atur, que es troben en procés reorientació professional i es preparen per a la reincorporació al mercat de treball. La regidora va explicar que “aquest és un dels projectes que es fan a nivell comarcal, enguany hi han participat els ajuntaments de Sant Pere de Ribes, de forma individual, i Vilanova i la Geltrú i Sitges, conjuntament” i va afegir que “al 2019 està prevista la incorporació del Consell Comarcal del Garraf i els ajuntaments de Canyelles, Cubelles i Olivella”.
D’altra banda, Jaume Carol, regidor d’ocupació de l’Ajuntament d’Olivella va agrair la gestió del Consell Comarcal del Garraf en el desenvolupament d’aquests projectes “ja que amb recursos propis no es podrien tirar endavant”. El regidor també va afirmar que “aquests programes són molt importants per a nosaltres, perquè som un dels municipis amb la taxa d’atur més elevada de la comarca”.
Finalment, Maite Pascual, directora del Centre d’Iniciatives Econòmiques Nivell 10 de l’Ajuntament de Sitges va explicar que “des de Sitges fa molt de temps creiem en aquest treball transversal amb els diferents ajuntaments i entitats de la comarca, sempre ens ha agradat aquesta forma de treball perquè és molt més enriquidor i podem arribar millor als usuaris de la comarca”. Pascual va afirmar que “també fem programes propis i el nostre interès es poder transferir l’experiència que anem tenint amb aquests programes perquè ens puguem enriquir tots”.
El Pacte per a l’Ocupació al Garraf, signat el passat 31 de juliol, és un instrument de detecció de necessitats i de planificació de les actuacions formatives i ocupacionals en el territori, que inclou cinc línies d’actuació (ocupació, innovació socio-tecnològica, formació, retenció de talent i emprenedoria) i 18 mesures.