S’aprova el projecte de millora d’entrada al Castellot del Garraf en el municipi de Sitges
Aquesta actuació forma part de la Ruta del Patrimoni del Garraf, que inclou sis rutes per llocs emblemàtics dels municipis de la comarca
El projecte de consolidació de l’entrada i adequació dels accessos al Castellot del Garraf, ubicat en el municipi de Sitges, ha estat aprovat i es preveu que les obres comencin el proper mes d’octubre. Aquesta actuació forma part de la Ruta del Patrimoni del Garraf, que inclou sis rutes per llocs emblemàtics dels municipis de la comarca que ressalten el seu entorn patrimonial i natural.
El Castellot és un edifici militar, que té la categoria de Bé Cultural d’Interès Nacional i forma part de la Xarxa Natura 2000, dels Llocs d’Importància Comunitària (LIC), de la Zona d’Especial Conservació (ZEC) i de la Zona d’Especial Protecció de les Aus (ZEPA).
Els treballs que es faran en la porta d’accés a l’edifici consisteixen en la consolidació de la volta i dels murs que li donen suport, mitjançant l’aportació de pedres que s’han conservat en el propi entorn més immediat, col·locades amb materials aglomerants de característiques similars als de l’època originària de la seva construcció.
També s’ha previst fer obres per a adequar l’accés des de la zona d’aparcament: es realitzarà el despedregat, rasclat i la repassada del camí existent, es formaran els graons necessaris per salvar els trams del camí amb pendents més forts i es col·locaran baranes de protecció on els desnivells ho facin necessari.
Quan estiguin finalitzades les obres, aquest indret s’inclourà dins els itineraris de la Ruta del Patrimoni del Garraf, amb la creació d’un petit mirador, i també formarà part del camí històric GR-92 que transcorre des de Garraf fins a Sitges. El punt de partida d’aquest itinerari s’inicia al nucli de Garraf amb la vista de les casetes de la platja i el Celler Güell. La caminada segueix en direcció als Covarrons, balmes que van ser ocupades des del paleolític, el nucli de Campdasens, l’Ermita de la Trinitat fins a arribar a Jafre, poble abandonat arran la plaga de la fil·loxera.
Aquest projecte compta amb l’aprovació de les entitats del Parc Natural de la Diputació de Barcelona, dels Serveis Territorials a Barcelona del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
Ruta del Patrimoni del Garraf
La Ruta del Patrimoni del Garraf forma part del projecte comarcal “Garraf: camins, patrimoni i natura”, desenvolupat conjuntament pel Consell Comarcal del Garraf i els sis ajuntaments de la comarca, amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional – FEDER.
A través d’aquesta iniciativa es proposen una sèrie d’itineraris al voltant de sis punts d’interès patrimonials, que permeten descobrir els paisatges més genuïns de la comarca: el mar, les muntanyes, les vinyes i el riu Foix. Les actuacions ja desenvolupades són el mirador de la Punta Grossa, a Vilanova i la Geltrú; les estacions interpretatives de les vinyes a Sant Pere de Ribes; el mirador del castell vell, a Olivella; i el mirador del Puig de l’Àliga a Canyelles i el punt d’avistament d’aus de la desembocadura del Foix, a Cubelles.
D’altra banda, s’està finalitzant el desenvolupament d’un joc de pistes virtual de dos dels sis recorreguts de Ruta del Patrimoni del Garraf, així com la creació de l’espai web i la producció de fotografies i d’un vídeo promocional dels itineraris i del patrimoni de la comarca. També s’ha previst la creació d’una campanya de màrqueting i publicitat per a promoure el Garraf com a espai de cultura i lleure, que destaqui el patrimoni del segle XIX, els itineraris i els equipaments patrimonials.