S’aprova el Pla d’actuacions del Servei de medi natural i litoral per a l’any 2022
Dilluns es va celebrar la sisena reunió del Comitè tècnic del Servei del medi natural i litoral del Garraf per a definir les prioritats d’aquest curs.
Dilluns es va celebrar la sisena reunió del Comitè tècnic del Servei del medi natural i litoral del Garraf per a definir les prioritats d’aquest curs, i per a fer un balanç de les activitats desenvolupades.
La reunió va comptar amb la participació de Marta Verdejo, alcaldessa d’Olivella i consellera presidenta de l’àrea d’ordenació territorial i habitatge del Consell Comarcal del Garraf; Rosa Huguet, alcaldessa de Canyelles i vicepresidenta de l’àrea d’ordenació territorial i habitatge; Jaume Carol, conseller delegat de medi ambient; així com representants dels ajuntaments i del Parc del Garraf.
Marta Verdejo va donar la benvinguda a la reunió i va explicar el Pla de sostenibilitat del Garraf que vol donar resposta als reptes de mitigació i adaptació al canvi climàtic amb la implicació de diferents actors del territori, i plantejar accions per a dur a terme a escala supramunicipal i municipal. Aquest pla s’està desenvolupant gràcies al recurs tècnic en matèria de planificació per a la transició energètica de la Diputació de Barcelona.
També es va repassar l’agenda d’activitats programades per a aquest curs, que segueix la línia d’anys anteriors: es desenvolupen programes d’educació ambiental i activitats puntuals de sensibilització ambiental a petició dels ajuntaments o d'altres entitats locals.
En aquest sentit, tenen continuïtat els programes de suport educatiu sobre sensibilització i divulgació per a la cura del medi natural: “Volem la platja neta” i “Volem la muntanya neta”. Durant el curs passat es van realitzar 24 activitats d’aquests programes, per a 686 infants i joves d’onze centres escolars de la comarca. Per aquest curs s’ha previst la participació de 820 alumnes de Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Sitges i Cubelles.
D’altra banda, els projectes d'Aprenentatge i Servei Comunitari es desenvolupen als instituts Can Puig i Montgròs de Sant Pere de Ribes, amb la participació de 180 alumnes que treballaran 2 trams de la riera de Ribes; i a l’Institut Cubelles, amb un total de 90 alumnes, que treballaran per tercer any consecutiu a l’espai natural protegit de la desembocadura del riu Foix.
Durant el curs passat 290 alumnes de la comarca van participar en aquest projecte, centrat en el coneixement dels ecosistemes aquàtics continentals i els espais protegits del territori i la transmissió de valors envers la sostenibilitat i la cura del medi ambient.
Des del Servei del medi natural i litoral també s’organitzen activitats de sensibilització i divulgació. En aquest sentit, durant la reunió es van recollir idees per a la campanya per a la Setmana de Prevenció de Residus, que aquest any es realitzarà del 20 a 28 de novembre.
Finalment, es van intercanviar opinions sobre les eines de gestió del territori, i la coordinació entre municipis. També es va posar en valor la coordinació amb el Parc del Garraf que permet incorporar la seva experiència i visió en la gestió del territori, així com compartir els seus projectes en curs amb el comitè tècnic.