Presentat el sisè volum de la col·lecció Els nostres fotògrafs dedicat a l’Arxiu Fotogràfic de Vilanova i la Geltrú

Dijous, 20 de desembre de 2018 a les 00:05

Dedicat a l’Arxiu Fotogràfic de Vilanova i la Geltrú, de l’antiga Secció Fotogràfica del Centre d’Estudis de la Biblioteca-Museu Balaguer.

Ahir, dimecres 19 de desembre, es va presentar a l’Arxiu Comarcal del Garraf (Castell de la Geltrú) el sisè volum de la col·lecció “Els nostres fotògrafs” dedicat a l’Arxiu Fotogràfic de Vilanova i la Geltrú, de l’antiga Secció Fotogràfica del Centre d’Estudis de la Biblioteca-Museu Balaguer.

L’1 de juliol de 1955 l’Ajuntament de Vilanova, amb l’alcalde Antoni Ferrer Pi al capdavant de la iniciativa, encarregava a la Secció Fotogràfica del Centre d’Estudis la creació i organització d’un arxiu fotogràfic de la ciutat.

Aquest fons documental, amb més de 10 mil imatges que van del 1950 al 1980, és el resultat de l’activitat d’aquest col·lectiu de fotògrafs, majoritàriament amateurs, que es van dedicar a deixar constància gràfica del creixement i la transformació de la ciutat.

L’activitat d’aquesta Secció Fotogràfica, que aplegava més d’un centenar de socis, anava dirigida, principalment a l’organització de concursos de fotografia, sobretot artística, amb participants vinguts d’arreu del país i sempre per la Festa Major i la Fira de Novembre, i en tirar endavant l’organització d’aquest arxiu fotogràfic de Vilanova i la Geltrú.

Amb aquest nou llibre, l’Arxiu Comarcal del Garraf, a més d’acomplir l’objectiu de difusió dels fons documentals que conserva, vol retre un reconeixement a tota aquesta gent, que, caracteritzada per un voluntarisme de pedra picada i en un context social gens fàcil, va tenir l’encert de donar vida i fer créixer aquest impressionant fons d’imatges.

Després d’haver dedicat els primers volums als fotògrafs locals Ramir Horro, Jordi Mas, germans Joan i Ramon Bellmunt, Joan Artigues i en un mateix llibre l’Alfonso Foradada, Jordi Ferret i Francesc de S. Ferrer, aquesta vegada, el protagonisme d’aquestes 180 fotografies és compartit entre una sèrie de fotògrafs que, sota el paraigües de la Secció Fotogràfica del Centre d’Estudis de la BMB,  ens han deixat un excel·lent record per poder explicar, en imatges, uns quants retalls del nostre passat més recent.

Aquest llibre s’ha pogut publicar gràcies a la selecció i tractament fotogràfic dels arxivers de l’Arxiu Comarcal del Garraf, a l’editorial vilanovina El Cep i la Nansa i a la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i el Consell Comarcal del Garraf.

(Font: Arxiu Comarcal del Garraf)

Darrera actualització: 12.09.2022 | 07:25