Pere Arenas fa donació de vestits i objectes femenins del S.XIX al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes.

Dilluns, 2 de desembre de 2024 a les 00:00

Es proposa visita temàtica sobre Josep Anton de Cabanyes i Josefina d'Olzinelles a càrrec de Francesc Miralpeix.

El diumenge 15 de desembre la Masia d’en Cabanyes rebrà la donació de vestits i objectes femenins del segle XIX per part del Sr. Pere Arenas i Torres i, de manera complementària, es podrà realitzar la visita temàtica a càrrec de Francesc Miralpeix, professor d'Història de l'Art de la Universitat Autònoma de Barcelona, fent recorregut per les estances de la Masia.

La visita temàtica “Josep Anton de Cabanyes i Josefina d'Olzinelles, noves mirades” vol ser el  recorregut que, amb la selecció de peces i objectes susceptibles a potenciar, permeti ampliar les visions que tenim sobre els Cabanyes, la família que estimava l’art i la literatura en el seu vessant de col·leccionista i viatgera amb complement d’indumentària, la perspectiva de gènere i els usos i rols de l’arquitectura.

La Masia d’en Cabanyes  ofereix una visió de la història del moviment cultural del Romanticisme a través de la nissaga dels Cabanyes i mostra les estances a la planta noble amb el mobiliari i biblioteca dels Cabanyes. Ho fa de manera especial la col·lecció iniciada per Josep Anton de Cabanyes, una pinacoteca amb obres de les escoles bolonyesa i romana dels primers anys del segle XVII i obres de les escoles flamenca i holandesa del segle XVI i segle XVII. També destaquem la col·lecció de gravats de Francisco Goya de la sèrie “Disparates” que van arribar a la Masia de la mà del pintor Joaquim de Cabanyes.

Estudis recents a l’entorn de Josep Anton de Cabanyes - que havia estat presentat en el passat com a ric comerciant vilanoví, escriptor i col·leccionista, melòman, traductor i pintor ocasional, i com aquell membre de la família aficionat a les arts i les lletres que va crear la pinacoteca que ara es troba, en part, a la Masia d’en Cabanyes – remeten al moment fundacional de la finca de Can Parellada - actual Masia d’en Cabanyes - i a la figura de Llorenç de Cabanyes, de Josep Anton de Cabanyes i les seves experiències viatgeres que són la base de la col·lecció de la Masia d’en Cabanyes.

Les noves mirades també són per la seva esposa Josefina d’Olzinelles, que va inspirar els dibuixos del seu marit sobre les quatre estacions – també a la Masia d’en Cabanyes – i que es recorda com a bona cuinera, consellera del marit i amb la principal dedicació de cura i educació dels fills.

Els estudis i investigació de Francesc Miralpeix, Pintura i gust col·leccionista de Josep Anton de Cabanyes i el Grand Tour de Josep Anton de Cabanyes i Ballester (1797-1852), coincideixen en el temps amb la cooperació de Pere Arenas i Torres amb el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes. Especialista en indumentària del segle XIX, patronista, col·leccionista i col·laborador en projectes museístics i de promoció i difusió de la història a traves de la indumentària arreu del país, va expressar la seva voluntat de fer donació al Consell Comarcal del Garraf d’objectes i vestits de la seva col·lecció particular perquè siguin incorporats al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes i que permetin noves mirades i noves interpretacions sobre Josep Anton de Cabanyes i la seva esposa Josefina d’Olzinelles.

La donació dels objectes femenins que s’incorporaran properament a la Masia i ajudaran a esdevenir l’expressió de l’ús diari i quotidià que es trobaven a les cases de les famílies benestants del segle XIX, accessoris de la vida femenina que expressen la seva singularitat i  la perspectiva de gènere que permet abordar la personalitat i el  rol de Josefina d’Olzinelles  com a dona burgesa.

Els objectes que es donen per part de Pere Arenas seran vestits, ventalls de nacre i ivori amb figures femenines, carnets de ball cosits a ma i fils de seda, porta agulles per brodar, un ou de marbre,  mantellines de blonda negra, un moneder de mà, un perfumador amb degotador i mitenes negres de senyora.             

En relació als vestits donats, el femení és l’expressió de l’evolució de la moda a partir de 1820, quan el patró més clàssic de vestits a la grega i les cintures altes comencen a deixar pas a cintures naturals i faldilles més amples. El vestit que evoca a Josep Anton de Cabanyes serà a la manera de com van viure de joventut a Londres i Amsterdam, que queda immortalitzat en el seu retrat exposat a l’antic menjador de la Masia, que aniria entre 1812 i 1830.

Aquesta donació i la visita son la confluència de la proposta de millora museogràfica del CIRMAC, en base al treball realitzat per l’Institut Català de la Recerca en el Patrimoni Cultural a través del doctor Francesc Miralpeix que va iniciar-se l’any passat posant de relleu Núria de Cabanyes i Alexandre de Cabanyes en l’espai expositiu Alexandre de Cabanyes i Núria de Cabanyes, l’art en llibertat.

Darrera actualització: 02.12.2024 | 15:36