Nou projecte d’aprenentatge i servei per a la desembocadura del riu Foix
El Servei de Medi Natural i Litoral ofereix suport als instituts de la comarca per a desenvolupar projectes ambientals
Coincidint amb l’inici de curs, el Consell Comarcal del Garraf impulsa un nou projecte d’Aprenentatge i Servei (APS) per a la desembocadura del riu Foix. A través del Servei de Medi Natural i Litoral, l’ens comarcal ofereix suport als instituts de la comarca per a desenvolupar projectes ambientals, orientats a conservar els sistemes aquàtics continentals i donar a conèixer els seus valors. Aquesta proposta educativa combina processos d’aprenentatge i servei a la comunitat en un sol projecte, en què l’alumnat aprèn a treballar amb les necessitats reals de l’entorn per tal de contribuir a la seva millora.
El projecte d’APS del riu Foix s’ha dissenyat tenint en compte el pla de gestió aprovat recentment per l’Ajuntament de Cubelles i s’ha proposat a l’Institut Cubelles i l’Institut Les Vinyes. El projecte desenvolupa accions i activitats en cinc tipologies diferents: diagnòstic i avaluació de l’estat ambiental dels ecosistemes, investigació i recerca del patrimoni històric i cultural, conservació i millora ambiental de l’ecosistema, restauració del patrimoni cultural i foment de l’ús públic, i educació i comunicació ambiental.
El curs passat, el Servei de Medi Natural i Litoral va impulsar l’APS de la riera de Ribes, conjuntament amb l’Institut Montgròs. Durant el projecte es van elaborar i col·locar vuit caixes de niu amb materials reciclats de fusta i llauna, repartides pel tram de riera escollit, per tal de millorar la biodiversitat d’espècies de mallerengues. Aquesta és una de les actuacions que es proposen tenint en compte les necessitats de l’entorn i promovent la neteja, la posada en valor, l’estudi i la promoció de la biodiversitat per a la millora i conservació de l’espai natural.
Els projectes que s’impulsen des del Consell Comarcal del Garraf es dissenyen en el marc del programa “Va d’aigua” de la Diputació de Barcelona i mitjançant la guia “L’aprenentatge Servei, una eina d’educació ambiental per conservar rius, basses i rieres”, per tal de crear compromisos amb l’entorn natural.
Aquest curs s’oferirà el projecte APS Riera de Ribes a l’Institut Montgròs, Institut Can Puig, Institut Vinyet i Escola Pia de Sitges; l’APS Riu Foix a l’Institut Cubelles i Institut Les Vinyes, i l’APS Riera Vilafranca a l’Institut Pla del Bosc de Canyelles.
Més de 200 alumnes de Vilanova i la Geltrú participen al programa “Volem la platja neta”
El Servei de Medi Natural i Litoral del Consell Comarcal del Garraf va incloure el programa “Volem la platja neta!” a la darrera edició de la campanya “Let’s clean up Europe”, una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la contaminació de la natura i per promoure la neteja dels boscos, platges, marges de rius, etc. Més de 200 alumnes de les escoles l’Arjau, Volerany, Col·legi Sant Bonaventura, IE Balmes i Imet – PFI adaptat i trànsit hi van participar amb accions realitzades durant els mesos d’abril i maig. L’alumnat va adquirir coneixements sobre els valors mediambientals del litoral del Garraf i va fer neteja de les platges, tot observant cada tipus de residu, estudiant la biodiversitat i fent una reflexió conjunta sobre la necessitat de reduir l’impacte de la contaminació de la natura.
El Servei de Medi Natural i Litoral torna a oferir, per aquest curs, els programes d’educació i conscienciació ambiental “Volem la Platja Neta!” i “Volem la Muntanya Neta!” a tots els centres educatius de la comarca, per tal de promoure el coneixement, millora i conservació dels espais naturals del territori. Així mateix organitzarà activitats puntuals en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus i altres campanyes.