Molt bona acollida a la jornada “Dona i envelliment”

Dimarts, 26 de març de 2019 a les 00:00

La jornada va tenir lloc el passat 12 de març al Casal de Gent Gran de Vilanova i la Geltrú.

La jornada “Dona i envelliment”, que va tenir lloc el passat 12 de març al Casal de Gent Gran de Vilanova i la Geltrú, va comptar amb la participació de vuitanta persones, entre professionals de serveis socials i sanitat, persones grans de diverses entitats i joves d’un mòdul d’atenció a la dependència de l’INS Alexandre Galí de Les Roquetes, Sant Pere de Ribes.

Glòria Garcia, presidenta del Consell Comarcal del Garraf, va obrir la jornada tot agraint les persones del Consell Consultiu de Gent Gran del Garraf per proposar debats i seminaris sobre els temes que més els hi preocupen.

Tot seguit, Nina Serrano, tècnica de la gent gran del Consell Comarcal del Garraf va destacar alguns dels objectius de la jornada: posar sobre la taula la realitat en què es troben les dones grans i reflexionar sobre les maneres d’envellir amb dignitat i benestar.

La primera ponència “L'envelliment de la dona en el Segle XXI, venint del XX" va anar a càrrec d’Antoni Yuste, doctor i director de recerca i innovació del Consorci Sanitari del Garraf. Yuste va recordar que “la nostra expectativa de vida ha augmentat significativament en els darrers anys i aquest fet ha incrementat alguns dels efectes de l'envelliment: el deteriorament gradual de les funcions dels òrgans, l’augment de malalties articulars i cardíaques, i l’aparició de certs tipus de demència, i de càncer.

Tot seguit, Maite Cayuela, presidenta de la Fundació Aroa, va fer la ponència: "Dones, Envelliment i Salut" i va destacar que “les dones grans dels pròxims vint anys, beneficiàries de les noves posicions feministes, s’enfrontaran a la vellesa amb experiències laborals, econòmiques, familiars, de poder i estatus diferents a les de les seves predecessores i, per tant, disposaran de més recursos econòmics, socials i intel·lectuals”.

Cayuela va afirmar que: “tot això exigirà una redefinició dels rols tradicionals relatius a la parella, la família, el treball remunerat, el sexe, etc. i la investigació haurà de conceptualitzar de nou els marcs teòrics amb els quals s’ha explicat fins avui el curs de la vida i desfer-se de vells esquemes unificadors, negatius, patriarcals i androcèntrics que han servit per fer invisibles les persones en l’última etapa de la vida i, en especial, les dones”.

A la següent ponència "És igual l'envelliment dels homes i de les dones?”, Josep Carné, president de la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (FATEC) va ressaltar que “les dones són més vulnerables i, per tant, pateixen un estereotip negatiu doble: als prejudicis que s’atribueixen al procés d’envelliment, s’hi sumen els que provenen de la diferència de gènere”. Carné també va comentar que “la separació cultural per raó del gènere ha propiciat un gran abisme pel que fa a oportunitats, actituds, responsabilitats i rols per exercir”. El directiu de la FATEC també va afirmar que “la postura de la dona davant la seva vellesa, en coherència, estarà d’acord amb la seva trajectòria vital: elles participen més en activitats grupals o comunitàries, es comuniquen millor, tenen més interès a adquirir nous coneixements, es cuiden més i adopten més pautes preventives per retardar la dependència tant com sigui possible”.

A continuació, l’escriptora Mercè Foradada va fer la ponència "Un envellir de conte", en què va descriure les dones del seu llibre “Velles amb V de vida”: deu dones diferents, amb tarannàs i històries ben diverses, “dones que són velles, no tant perquè han fet molts anys, sinó per tanta vida que han viscut”.

Finalment, Rosa Ramírez, psicòloga del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD Garraf) va fer la ponència "Dones grans, víctimes invisibles de la violència masclista". La psicòloga va explicar algunes de les causes de la invisibilització de la violència masclista cap a les dones grans: els estereotips mediàtics, la confusió amb altres violències patides, l’ocultació de les situacions viscudes, la manca d’identificació i la naturalització de la violència.

Entre els factors de vulnerabilitat que afecten les dones grans davant la violència de gènere, la psicòloga va citar la manca de detecció, la dependència econòmica, l’aïllament i la solitud, la persistència dels rols tradicionals de gènere o el dany produït pel maltractament continuat.

La jornada va finalitzar amb l’actuació de la coral de dones "El somriure d'Olivella".

Darrera actualització: 09.09.2022 | 18:28