Més de 2.000 alumnes participen en les activitats educatives del Servei del Medi Natural i Litoral
Des d’aquest servei, d’àmbit comarcal, es desenvolupen diferents accions i activitats en matèria d’educació, divulgació i difusió ambiental.
Més de 2.000 alumnes, de 20 centres educatius de la comarca, participen en les activitats del Servei del Medi Natural i Litoral del Garraf d’aquest curs. Des d’aquest servei s’impulsen diferents propostes de sensibilització per a transmetre a l’alumnat els valors mediambientals i promoure la seva participació en la protecció i conservació del medi natural.
“Volem la Platja Neta!” i “Volem la Muntanya Neta!” són les propostes més demandades pels centres educatius, perquè permeten a l’alumnat conèixer els espais naturals de la comarca, l’impacte dels residus en la biodiversitat, el món del voluntariat, i el treball de protecció i conservació de la natura. En aquest curs hi participen 1.828 alumnes.
Un altre proposta és impuls dels projectes d’Aprenentatge i Servei Comunitari (APS), que es fonamenten en la formació, i en la repercussió social i ambiental amb impacte positiu en l'alumnat, l'entorn i la comunitat. Enguany 243 alumnes de 3r d’ESO de 3 instituts de la comarca participen en el projecte d’Aprenentatge i Servei “Ecosistemes aquàtics continentals del Garraf”, que inclou formació i diferents activitats comunitàries.
A Sant Pere de Ribes les actuacions es desenvolupen en dos trams de la riera de Ribes. L’Institut Montgròs fa una retirada de plantes invasores per millorar l’entorn i el manteniment de les caixes niu elaborades i instal·lades per alumnes de cursos anteriors, per fomentar la biodiversitat com les diferents espècies de mallerengues. Per la seva part, l’alumnat de l’Institut Can Puig fa tasques de neteja en un altre tram de la riera, construeix trampes per a vespa velutina i instal·la caixes niu de ratpenats.
D’altra banda, l’alumnat de l’Institut Cubelles desenvolupa una activitat de formació sobre els valors mediambientals de la desembocadura del riu Foix per grups d’alumnes de segon i primer d’ESO.
Per al curs vinent s’ha dissenyat un nou projecte APS, amb el nom “Zero residus a les platges del Garraf”, per a donar a conèixer a l’alumnat els valors i les problemàtiques ambientals del litoral, i implicar-los en la seva conservació i protecció.
Declaració del II Congrés Nacional d’Educació Ambiental
El Consell Comarcal del Garraf s’ha adherit a la Declaració del II Congrés Nacional d’Educació Ambiental que recull en un decàleg les principals conclusions del congrés, entre les quals es destaca la necessitat de potenciar l’educació ambiental, per implicar la ciutadania en la construcció d’una nova cultura de la sostenibilitat i per generar una transformació social col·lectiva.
La Declaració també ressalta la importància de generar processos d’ensenyament i aprenentatge que portin cap a experiències transformadores, que s’han de concretar en iniciatives locals, a l’abast de la comunitat, amb metodologies que promoguin l’acció individual i col·lectiva, amb veus de tots els agents implicats, i amb formats innovadors d’expressió i de comunicació.
Amb l’adhesió a aquesta declaració, l’ens comarcal referma el seu compromís per l’educació ambiental i pel desenvolupament de diferents activitats i campanyes de sensibilització.
En aquest sentit, el Servei del Medi Natural i Litoral del Garraf prepara diferents accions per a celebrar la commemoració el Dia Mundial de l’Aigua, que es commemora el 22 de març, i aquest any es dedica a la importància de les aigües subterrànies. Una d’aquestes activitats és l’organització d’una acció de neteja conjunta a la riera de Ribes i altres espais naturals de la comarca, impulsada per les escoles verdes, amb la col·laboració de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de Sant Pere de Ribes i Olivella.
D’altra banda, es preparen activitats en el marc del Catalunya Clean Up Day Challenge, que és una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre l’impacte dels residus en la natura i per promoure accions de sensibilització a través de la recollida d'aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de rius, etc. La campanya d’aquest l'any es farà entre el 6 i el 8 de maig.
Servei del Medi Natural i Litoral del Garraf