Llibres, música i poesia aquest mes d’abril a la Masia d’en Cabanyes
La presentació del llibre “Primera notícia de Toldrà” i la XIV lectura encadenada de poesia són algunes de les propostes culturals d’aquest mes.
La Masia d’en Cabanyes s’omplirà de llibres, música i poesia aquest mes d’abril. El diumenge 13 d’abril a les 12 h. Esteve Molero (curador) i Francesc Mestres (editor) presentaran el llibre “Primera notícia de Toldrà” d'Eugeni Molero i Pujós. L’acte comptarà amb intervencions musicals de Jordi Torrens (guitarra) i Miquel González (contrabaix), que interpretaran en clau de jazz les cançons que Eduard Toldrà va escriure per la cantant i pianista barcelonina Conxita Badia.
“Primera notícia de Toldrà” és la primera biografia del violinista, compositor i director d’orquestra Eduard Toldrà i Soler (Vilanova i la Geltrú,1895 – Barcelona, 1962), publicada un any després de la seva mort pel periodista vilanoví Eugeni Molero i Pujós, que en aquell moment tenia dinou anys.
L’editorial El Cep i la Nansa edita de nou aquest llibre amb la curadoria del fill de l’autor, el músic i comunicador Esteve Molero, que fa la traducció al català del text publicat originalment en castellà i afegeix dades originals facilitades per la vídua i la filla de Toldrà al seu pare, així com d’altres informacions actualitzades. La publicació també es complementa amb un text en què Eugeni Molero glossa la figura de Rafael Ferrer, mà dreta de Toldrà durant dues dècades a l’Orquestra Municipal de Barcelona.
El Consell Comarcal del Garraf, l’Ajuntament de Vilanova, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i Músics per la Cobla han col·laborat amb la publicació d’aquest llibre.
XIV Lectura compartida i encadenada de poesia
El Centre d’interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes. Masia d’en Cabanyes celebra la Diada de Sant Jordi amb una lectura compartida i encadenada de poesia. És una contribució a la difusió de poemaris i a la creació d’un petit aparador de veus que reciten en aquest espai amable, càlid i creatiu.
Enguany es proposa la fusió de cultura, patrimoni i natura recordant el poeta Manuel de Cabanyes, Salvat Papasseit, poetes dones i oferint un altaveu a tothom que vulgui llegir poesia i compartir-la.
L’acte s’iniciarà a les 11 del matí, amb la conducció de la periodista Laura Marín, i amb els següents ritmes poètics:
Veus de dones
Amb la veu de Lídia Gázquez Olivares – poeta, periodista i professora – i Raquel Casas Agustí, poeta, filòloga i professora, creadores del projecte literari geMMinades.
Lectura de poetes clàssiques com ara Mercè Rodoreda, Maria Oleart, M. Mercè Marçal, Montserrat Abelló, les poetes actuals Antònia Vicens, Eva Baltasar, Mireia Calafell, Glòria Coll, Eva Tur i poemes propis.
Vida i poemes de Salvat-Papasseit
A càrrec dels recitadors d’El Cep i la Nansa amb la veu de Francesc Pasqual, Francesca Roig, Antoni Munné-Jordà, Francesc Mestres i amb Carles Ill a l’acordió.
Lectura poètica de Manuel de Cabanyes i lectura lliure de poesia.
En homenatge al poeta que visqué a la Masia d’en Cabanyes i en va fer refugi creatiu, Manuel de Cabanyes i Ballester (1808-1833), amb lectura de poemes seleccionats del llibre Manuel de Cabanyes. Poemes essencials amb selecció, traducció i comentaris d’Oriol Pi de Cabanyes, amb micro obert i primer poema a càrrec de Xavier Solà de Andrés, cabanyista.
Micro obert
Tot seguit, la participació de totes les persones que vulguin posar-hi veu amb les creacions pròpies o a través de poemes d’altres autories. La lectura pot ser espontània o escollida prèviament. Totes les persones que vulguin podran fer lectura de creacions pròpies o poemes d’altres autories. La lectura pot ser espontània o escollida prèviament.
Maridatge de roses, cava i vermut
Al finalitzar es compartirà cava i aperitiu als jardins, on també es podrà gaudir d’una selecció de llibres seleccionats per a l’ocasió per la Biblioteca Armand Cardona Torrandell.
Aquestes activitats són gratuïtes. Es recomana fer inscripció al web del Consell Comarcal del Garraf o al correu masiadencabanyes@ccgarraf.cat a efectes d'aforament.