L’antropòloga Blanca Deusdad analitza la crisi de les residències per la Covid-19

Dimecres, 22 de juliol de 2020 a les 00:05

El Consell Comarcal del Garraf va organitzar dijous passat la conferència virtual “La crisi de les residències: edatisme, precaritetat i soledat”.

Dijous passat la doctora en antropologia, Blanca Deusdad, va analitzar la crisi de les residències per la Covid-19, en una conferència virtual que va organitzar el Consell Comarcal del Garraf, per tal de valorar les situacions que s'han trobat les persones grans durant l'emergència sanitària en els diferents àmbits: al domicili, a les residències i als serveis sanitaris i socials.

Nelson Araújo, conseller delegat de gent gran van conduir la conferència tot destacant la necessitat de “reivindicar la gent gran, especialment en aquests moments que han estat tan complicats”.

Durant la conferència, l’antropòloga va aprofundir sobre les causes dels efectes de la Covid-19 en les persones grans en les residències assistides, així com les conseqüències i les possibles solucions.

Entre les causes de la crisi per Covid-19 a les residències, que va deixar xifres alarmants de contagis i defuncions, Deusdad va mencionar la “supremacia occidental” que va menystenir el que estava passant a la Xina, la precarietat i el retrocés en l’estat del benestar, així com la “manca d’una atenció integral, de mitjans de protecció individual, i de condicions òptimes dels centres per seguir les mesures de seguretat”, entre d’altres.

Segons l’antropòloga, la Covid-19 ha evidenciat la crisi del sistema de dependència a Espanya, “un sector que ha patit moltes retallades i en què la coordinació entre serveis socials i salut és deficitària”.

Pel que fa a les conseqüències de la pandèmia, Deusdad va destacar que el confinament ha agreujat la situació de les persones grans: ha augmentat l’aïllament i la soledat, una situació especialment delicada en el cas de les persones amb discapacitat i problemes de salut mental; s’han reduït o suspès els serveis d’ajut a domicili i s’ha vulnerat el dret a morir dignament, ja que les persones han mort en soledat, sense tenir l’oportunitat d’acomiadar-se dels seus familiars.

En relació a les possibles solucions d’aquesta situació, l’antropòloga va ressaltar la necessitat de crear una llei de protecció a les persones grans, que contempli l’atenció a aquestes persones com un “objectiu prioritari”, tenint en compte que “prop del 20% de la població és major de més de 65 anys”. 

Deusdad també va proposar millorar l’atenció integral, invertir més recursos per a mantenir les persones grans a casa el major temps possible, millorar la coordinació entre els serveis sanitaris i els serveis socials, canviar el model d’assistència i tractar amb dignitat a les persones a la última etapa de la vida. Finalment, l’antropòloga va afirmar que la Covid-19 es pot veure com una oportunitat  per debatre i transformar la realitat. 

Després d’un debat amb les persones participants, el conseller delegat de gent gran va assegurar que “la crisi sanitària ens portarà una crisi social i de família, a la qual l'atenció primària haurà de fer front”. Araújo també va informar que “des del Consell Comarcal del Garraf s'està treballant a nivell tècnic per a incorporar el tema de la gent gran a les àrees de serveis socials”.

La conferència està disponible al canal del Consell Comarcal del Garraf a youtube

Darrera actualització: 09.09.2022 | 11:00