La Masia d’en Cabanyes ja disposa de Pla director per a la protecció i usos del seu entorn
Aquest pla, elaborat per la Diputació de Barcelona, proposa 21 actuacions en el conjunt de 6,33 hectàrees de la Masia
La Diputació de Barcelona ha lliurat aquest dimarts al Consell Comarcal del Garraf el Pla director de l’entorn de protecció de la Masia d’en Cabanyes, un edifici rural aïllat d’estil neoclàssic construït a finals del segle XVIII, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), propietat de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i actualment seu del Consell Comarcal. Els objectius del pla director són conservar el testimoni i el llegat històric de l’entorn de protecció del bé i propiciar el seu coneixement, així com la seva reutilització i dinamització com espai públic patrimonial.
El treball, realitzat pel Servei de Patrimoni arquitectònica Local (SPAL), ha estat lliurat pel diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons, a la presidenta del Consell Comarcal, Mònica Gallardo, que ha estat acompanyada de la consellera de Patrimoni del Consell Comarcal, Teresa Llorens, el regidor de Patrimoni de Vilanova i la Geltrú, Jordi Medina, i la gerent de l’Organisme Autònom de la Biblioteca Víctor Balaguer, Maria Alías.
El Pla director marca un conjunt d’actuacions a realitzar en el conjunt de la finca, que ocupa una extensió de 6,33 hectàrees, i se centra en 19 intervencions específiques a realitzar en 21 etapes, ubicades en algun dels components de l’entorn de protecció com el clos que envolta la Masia, el jardí romàntic, el jardí botànic, el passeig dels xiprers, el camp de les oliveres, els boscos d’oms i de Can Parellada, els antics camps de conreus i l’àrea de pícnic permanent, així com en actuacions de conjunt. L’estimació total de la inversió prevista en el conjunt del Pla és d’1.850.000 euros.
El diputat Pere Pons ha expressat la seva satisfacció de poder lliurar aquest document al Consell Comarcal del Garraf, de cara a poder intervenir en el conjunt del recinte i ordenar-ne el seu ús. «Es tracta d’un conjunt d’actuacions –ha remarcat Pere Pons– que han de posar en valor aquests espais històrics i naturals, com son els jardins i també els camins, que conformen l’entorn de la Masia».
Per la seva part, la presidenta del Consell Comarcal, Mònica Gallardo, ha volgut agrair el treball realitzat per la Diputació de Barcelona «que és un full de ruta que ens marcarà el camí on hem d’actuar i que facilita poder aconseguir els recursos necessaris per realitzar totes les actuacions que el treball aporta, en benefici d’aquest patrimoni històric i natural i de tota la comarca».
Pla director també inclou el projecte bàsic de mobilitat a l’entorn del recinte, amb ordenació d’espais com l’actual zona d’aparcament, i també la redacció d’un pla de millora d’accessibilitat a la Masia.
Conjunt històric i patrimonial
En conjunt de la Masia d’en Cabanyes es troba encerclat per una tanca i en formen part el clos que envolta la Masia, els jardins romàntic, al nord, i el botànic, al sud amb el passeig dels xiprers, el camp de les oliveres, el boscos d’oms i de Can Parellada, els antics camps de conreus i l’àrea de pícnic permanent.
La família Cabanyes va fer construir aquest edifici rural aïllat, d’estil neoclàssic i de caràcter senyorial, a un arquitecte italià entre 1790 i 1798. El 1975 el va cedir a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i des de la dècada de 1990 és la seu del Consell Comarcal del Garraf.
(Nota de premsa de la Diputació de Barcelona)