La Masia d’en Cabanyes celebrarà el Sant Jordi de forma virtual
S’ha programat una trobada virtual el dijous 23 d’abril, a les 17h, un acte de lectures poètiques obert a la participació ciutadana
Davant la crisi ocasionada per la Covid-19, part del tradicional acte de Sant Jordi a la Masia d'en Cabanyes es realitzarà de forma virtual, d’acord amb la celebració d’aquesta diada a nivell nacional.
El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes proposa així una trobada a través de l’aplicació zoom, oberta a tothom que hi vulgui participar posant veu a lectures poètiques prèviament escollides per les persones participants. La trobada serà el mateix dijous 23 d’abril, de 17 a 19 h, i es podrà seguir en directe a través del facebook de la Masia d’en Cabanyes. La periodista Laura Marin serà la conductora i moderadora de l’acte. Totes les persones que hi vulguin participar ho han de sol·licitar enviant un correu electrònic a l’adreça atomas@ccgarraf.cat, i rebran un enllaç per a connectar-s’hi.
Des de fa 9 anys el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes (CIRMAC) celebra el Sant Jordi, fent homenatge a la poesia, tot recordant el poeta Manuel de Cabanyes i col·laborant amb la Institució de les Lletres Catalanes, amb la difusió de l'obra dels autors i autores nacionals commemorats cada any. En aquest sentit, el programa de l’acte havia previst l’adhesió a l’Any Perucho.
La IX lectura compartida i encadenada de poesia. Homenatge a Manuel de Cabanyes i Joan Perucho s’havia dissenyat amb un acte que encadenava paraules i poemes de Cabanyes i Perucho, amb la veu i amb la participació de poetes i altres persones a títol individual, amb creacions pròpies o d’autors i autores nacionals. També s’havia previst la participació de l’editor Francesc Mestres i de l’escriptor Jordi Cervera, autor de “L'enigma Perucho”.
Aquest any el Sant Jordi serà diferent pel món del llibre, pels autors i autores, i per la ciutadania en general. Malgrat la dificultat de posar dates per al retrobament col·lectiu, el Consell Comarcal del Garraf tornarà a programar l'acte que s’havia preparat, quan es pugui oferir de nou l’espai dels jardins de la Masia d'en Cabanyes per a celebrar la festa del llibre amb la ciutadania.
Museus a casa
El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes ha estat present a les xarxes socials durant els dies de confinament amb la proposta “Art i Poesia”, pensada com escenari de memòria i recordatori plàstic i poètic. S’han exposat a les xarxes socials diverses obres d'art -pintures a l’oli, dibuixos i altres- amb la Masia d'en Cabanyes i el seu entorn natural com a protagonistes centrals, acompanyats de poesia, i amb la voluntat de fer reconeixement i memòria de pintors i pintores, i de poetes i poetesses.
Des del CIRMAC es reivindica el paper de l'art, el patrimoni i la literatura en aquests moments de crisi sanitària, social i econòmica. Malgrat res pot suplir la presencia física als museus, la interpretació personal de les col·leccions i el gaudi de descobrir i mirar art, en moments d'incerteses és necessari reivindicar les humanitats i la bellesa, i reconèixer el protagonisme de la literatura per entendre el nostre món.
Fins ara, el CIRMAC ha unit a les seves xarxes de socials grups de parelles com: el pintor i dibuixant Pau Roig Estrade (1914-1994) i el poeta Manuel de Cabanyes (1808-1833); el pintor Joaquim Budesca i l’escriptora i poeta Teresa Costa-Gramunt; el pintor Josep Canyelles (1931-2002) i la poeta i professora Blanca Deudad; l’escriptor, poeta i professor de llengua catalana, Francesc Pasqual Moster i el pintor Jordi Santacana; el cantautor, escriptor, gastrònom i locutor Pere Tapies (1946-2107) i el pintor Toni Pérez. El fil conductor, en el cas de l'obra plàstica, ha estat la Masia d'en Cabanyes. S’ha previst donar a conèixer altres obres i altres autors i autores a les xarxes socials durant els propers dies.
Per altra banda, a partir d’aquesta setmana el CIRMAC convida la ciutadania a conèixer la Masia d'en Cabanyes des de casa a través d'una divertida proposta cultural. Es tracta de “Museum Quiz a Casa”, una activitat dirigida al públic adult que cada dimarts i divendres podrà respondre una pregunta relativa a la Masia, la família Cabanyes, la seva història, i les seves col·leccions a través del perfil de Instagram https://www.instagram.com/masiacabanyes/. Els enllaços per a participar-hi es trobaran al web www.masiadencabanyes.cat i a les xarxes socials.