Es reuneix el Plenari del Pacte per l'Ocupació del Garraf per passar comptes i analitzar el seu desplegament
Des de la signatura del Pacte, el 31 de juliol de 2018, s’han implementat 11 de les 19 mesures previstes.
Ahir, a la seu del Consell Comarcal del Garraf a la Masia d’en Cabanyes, es va fer una reunió del plenari del Pacte per a l’Ocupació al Garraf per tal de passar comptes i analitzar el seu desplegament.
Aquest Pacte, signat el 31 de juliol de 2018, és l’instrument per al desenvolupament concertat de les actuacions en l’àmbit de l’ocupació i la formació al Garraf en el període 2018-2020.
Hi participen el Consell Comarcal del Garraf, els ajuntaments de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Cubelles, Sant Pere de Ribes, Canyelles i Olivella, l'Agència de Desenvolupament Node Garraf, la Universitat Politècnica de Catalunya, els sindicats UGT i CC.OO, la Federació Empresarial del Gran Penedès, i la Generalitat de Catalunya a través del Departament d'Ensenyament, com a representació de la participació dels instituts en el procés de concertació.
Segons Glòria García Prieto, presidenta del Consell Comarcal del Garraf, “s’ha treballat molt intensament durant vuit mesos i amb un ritme molt adequat amb el cronograma que nosaltres mateixos vam establir”. D’aquest procés, la presidenta en va destacar “la complicitat comarcal entre els municipis per treballar en xarxa i buscar solucions de manera conjunta”, així com la “capacitat de sumar agents econòmics com el Departament d’Ensenyament, la UPC, la Federació d’Empresaris del Garraf i Penedès, CCOO i UGT”.
Durant aquest primer període, s’han implementat 11 de les 19 mesures previstes, s’han fet 8 reunions de la Taula de Seguiment i s’han constituït 5 grups de treball.
Pel que fa a les mesures implementades en la línia d’innovació social i tecnologia en l’àmbit de la dependència, s’ha fet un informe sobre les oportunitats laborals en aquest àmbit i s’han definit 18 nous perfils professionals amb indicacions dels nous continguts i necessitats formatives.
En relació a la línia d’ocupació, s’han desenvolupat programes d’ocupació i formació per a diferents col·lectius de persones en situació d’atur i accions de suport a la transició dels joves de l’escola a la feina, conjuntament amb el Servei d’Ocupació de Catalunya i de manera coordinada entre tots els ajuntaments de la comarca.
Igualment, s’han integrat els projectes Timol, Margalló i Matí al Programa integral per a la inserció laboral de persones amb discapacitat intel·lectual, disminució física i trastorn de salut mental, i s’han potenciat amb l’esforç del treball conjunt.
Així mateix, s’està treballant en la sistematització de la coordinació en les actuacions d’ocupació, consensuant aspectes transcendents de funcionament fruit del treball fet en la Taula d’Ocupació, que afavoreix una millor predisposició davant del proper desplegament de les estratègies de concertació territorial que preveu la Llei del SOC.
També s’estan definint diferents tipus d’incentius per a les empreses: bonificacions fiscals, subvencions i incentius per a aquelles empreses que desenvolupin bones pràctiques, tant de gestió com de contractació.
En la línia de formació, s’ha constituït el Consell de la Formació Professional, Universitària i d’Oficis del Garraf per promoure un espai d'interrelació entre els diferents segments de la formació no obligatòria i dotar la comarca d’un sistema més adequat per a la professionalització i l’assoliment de competències.
En aquesta mateixa línia, s’està dissenyant el projecte d’una borsa de pràctiques i formació com una finestreta única on cercar tota la formació i pràctiques que s’ofereixen al Garraf. Així mateix s’està iniciant un projecte per a fomentar les vocacions científiques i tecnològiques en clau de gènere, a través d’accions de sensibilització als centres educatius de la comarca.
L’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, va tancar el plenari i va destacar la capacitat d’organització i lideratge del Consell Comarcal del Garraf en aquest projecte, el compromís dels municipis, la realització inicial d’una diagnosi aprofitant fortaleses ja existents, i la proposta de mesures realistes.