Es presenta la Carta del Paisatge del Garraf

Dilluns, 6 de maig de 2019 a les 00:00

L'acte va comptar amb la participació de Damià Calvet, conseller de territori i sostenibilitat

El Consell Comarcal del Garraf, en un acte celebrat a la Masia d’en Cabanyes amb l’assistència del Conseller de Territori i Sostenibilitat, va presentar la Carta del Paisatge i va signar el Pacte del paisatge, un instrument de gestió que ha de preservar el paisatge del territori del Garraf.

Glòria Garcia, presidenta del Consell Comarcal del Garraf, i Rosa Huguet, presidenta del Node Garraf, van intervenir a la presentació recordant la feina que els ha dut fins a  la presentació de la Carta del Paisatge, que ha comptat amb la participació de la Generalitat, la Diputació de Barcelona, l’Observatori del Paisatge, els ajuntaments i entitats de la comarca, entre altres persones.

La presidenta del Consell Comarcal va recordar que el treball participatiu realitzat “és un pas més en la definició d’estratègies per a impulsar aquesta protecció i millora del nostre entorn, per preservar-lo i entregar-lo en millors condicions a les generacions properes. No és la Carta del Paisatge del consell comarcal, és la carta del Garraf, per tant us convidem a fer-ne difusió, a ampliar les iniciatives, i a preservar i protegir el nostre paisatge”. La Carta del Paisatge va ser aprovada per unanimitat al ple comarcal en la seva darrera sessió celebrada el 2 de maig.

Lluís Giralt, conseller delegat de Medi Ambient, Agricultura i Desenvolupament Territorial, va explicar els antecedents, directrius i el contingut de la Carta del Paisatge del Garraf, així com les iniciatives de millora del paisatge.

L’acte va comptar amb la intervenció del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que va explicar que una Carta de Paisatge és “un compromís col·lectiu entre les administracions i la ciutadania per vetllar per un dels nostres béns més preuats” i, com a tal, “és un símptoma de la maduresa que tenim com a país”. “El paisatge és un element d’identitat, també ens garanteix una qualitat de vida i esdevé un valor social i un actiu econòmic”, va destacar Calvet.

Les cartes del paisatge no són simples declaracions de principis, sinó documents de caràcter públic i de compromís a favor del paisatge on les parts signants acorden un projecte col·lectiu i treballen per assolir els compromisos. “No són uns documents inerts, que descriuen i prou, sinó uns instruments d’acció”, va afegir el conseller.

En tots els casos, les cartes han de garantir la participació ciutadana. En aquest sentit, Calvet va subratllar que “qualsevol eina que sorgeixi del poder públic indispensablement ha de comptar amb la complicitat de la ciutadania”, atès que “la participació ciutadana és una baula imprescindible per enfortir la nostra democràcia”.

Al final de l’acte, es va fer la signatura del Pacte del Paisatge, per part de les alcaldesses dels ajuntaments de la comarca del Garraf presents, la Generalitat de Catalunya, l’Observatori del Paisatge de Catalunya, la Mancomunitat Penedès Garraf, Node Garraf, així com entitats i associacions de la comarca.

Cartes del Paisatge

La Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge de Catalunya preveu  les cartes del paisatge com un instrument de concertació entre administracions públiques i entitats privades d’un territori determinat per tirar endavant accions concretes de millora del seu paisatge. A hores d’ara, s’han signat les cartes del paisatge de l’Alt Penedès, Priorat, Berguedà, Vall de Camprodon (Ripollès), Alt Empordà i Lluçanès, i es troba en redacció la de la Conca de Barberà.

Així, les cartes contribueixen a:

  • Definir un marc comú que faciliti l'entesa i el consens entre els agents implicats en les transformacions i la gestió del paisatge d'un territori concret.
  • Servir de referència en els processos de planificació territorial i urbanística endegats per les administracions.
  • Facilitar l'aplicació i difusió de noves pautes de gestió del paisatge basades en el reconeixement del seu caràcter com a bé d'interès col·lectiu i en el seu valor dinamitzador de les economies i del desenvolupament local.

La Carta del Paisatge del Garraf, impulsada pel Consell Comarcal del Garraf, s’inicia a finals de l’any 2016, amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona per a la fase de diagnosi de les dinàmiques de paisatge, s’encarrega la redacció a l’equip d’empreses Limonium i DTUM.

Paral·lelament el Consell Comarcal del Garraf prepara un projecte de sol·licitud al fons FEDER, estretament vinculat al patrimoni i paisatge, anomenat “Garraf: camins, patrimoni i natura” amb actuacions per intervenir en diversos espais naturals i emblemàtics de la comarca. Per aquest motiu, es proposa que la Carta sigui un element de reflexió, d’iniciatives i d’estratègia comarcal sobre el paisatge.

La Carta del paisatge del Garraf, abasta els municipis de Canyelles, Sant Pere de Ribes, Cubelles, Olivella, Sitges i Vilanova i la Geltrú, sumant gairebé 147.000 habitants. Tota aquesta àrea es divideix en 9 àmbits de paisatge, que són coherents amb les unitats de paisatge definides en els Catàlegs de paisatge. En total, s’assignen 57 actuacions que els signants de la Carta duran a terme per assolir-los.

Darrera actualització: 09.09.2022 | 17:53