Es presenta la Borsa de pràctiques i formació, en el marc del Pacte per a l’Ocupació del Garraf
La “Borsa de pràctiques i formació del Garraf” serà una finestreta única que integrarà l’oferta formativa i de pràctiques en empreses de la comarca.
Divendres passat, el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Francesc Torres, va participar en la reunió de la Taula de Seguiment del Pacte per a l’Ocupació del Garraf, a petició del Consell Comarcal del Garraf, per presentar la “Borsa de pràctiques i formació del Garraf”, un projecte d’aplicació web que contindrà l’oferta formativa de la comarca i una borsa d’empreses que ofereixen pràctiques i que estarà disponible a finals de desembre.
El rector de l’UPC va agrair l’oportunitat de participar en la Taula de Seguiment, va reiterar la seva implicació en el Pacte per a l’Ocupació del Garraf i va explicar que la Universitat contribueix en el disseny i implementació d’aquest projecte amb l’objectiu de donar resposta a les demandes del sector formatiu i del sector empresarial. Així mateix, Torres va manifestar la bona disposició de l’UPC per col·laborar amb el territori en tot allò que contribueixi a cercar complicitats amb el teixit empresarial i afavorir les pràctiques de l’alumnat en les empreses.
Per la seva part, la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Glòria Garcia, va agrair l’assistència de les persones que ja formaven part de la Taula de Seguiment del Pacte per a l’Ocupació del Garraf i de les que en formaran part a partir d’ara, així com la presència del rector de la Universitat Politècnica de Catalunya i dels representants dels centres educatius per la seva implicació en el projecte.
La presidenta va destacar que la “Borsa de pràctiques i formació del Garraf” s’ha dissenyat conjuntament amb els tècnics de l’UPC de Vilanova i de Terrassa i amb els representants dels centres educatius de la comarca amb un doble objectiu: millorar i facilitar les pràctiques de joves i estudiants del Garraf i facilitar a les empreses l’accés a les persones candidates per a fer pràctiques. Garcia també va ressaltar la importància que aquest projecte se’l facin seu els instituts, els centres d’ocupació i les empreses: “és una manera d’anar junts, de parlar-nos i d’aconseguir bones experiències en l’àmbit de l’empresa i l’ensenyament”.
Al seu torn, Xavier Elizondo, tutor de FCT de cicles formatius de l’Institut Joaquim Mir, va destacar la utilitat de disposar d’una eina com aquesta “per donar a conèixer l’oferta formativa de la comarca i crear un espai de trobada entre empreses i centres educatius i de recerca de llocs adients on els i les alumnes puguin fer pràctiques”. Per Elizondo “les pràctiques són la primera porta al món laboral, però també ajuden a generar emprenedoria, a promoure la formació continuada i, en definitiva, a dinamitzar l’economia del territori”.
Per la seva banda, Míriam Sánchez, directora de la Federació Empresarial del Gran Penedès va explicar que en el present les empreses cerquen perfils laborals molt específics, que a vegades no es poden cobrir, i les pràctiques són un canal molt adequat per a una futura inserció laboral. Sánchez va felicitar els membres del Pacte i l’UPC per la iniciativa i els hi va animar a continuar treballant conjuntament per aconseguir que els instituts de la comarca tinguin millors condicions a les aules i als tallers.
D’altra banda, David Raya, cap dels serveis TIC del Campus de Vilanova i la Geltrú va presentar l’aplicació informàtica web com un sistema d’engranatges entre l’oferta formativa del Garraf, la borsa de pràctiques i els enllaços als portals de feina, per a una integració contínua de la ciutadania. Quant a l’aplicació, Raya va explicar les seves principals característiques d’utilitat i els beneficis que reportarà tant als centres formatius, com a les empreses, i sobretot als ciutadans i ciutadanes del territori. L’eina incorpora un seguit d’indicadors de resultat que serviran per analitzar i planificar l’adequació de la formació a les demandes del teixit empresarial.
El Pacte per a l’Ocupació al Garraf és el full de ruta de les actuacions en l'àmbit de l'ocupació a la comarca en el període 2018-2020 i l’instrument de detecció de necessitats i de planificació de les actuacions formatives i ocupacionals en el territori. En formen part els ajuntaments de Vilanova i la Geltrú, Sitges, Cubelles, Sant Pere de Ribes, Canyelles i Olivella, l'Agència de Desenvolupament Node Garraf, la Universitat Politècnica de Catalunya, els sindicats UGT i CC.OO, la Federació Empresarial del Gran Penedès, i la Generalitat de Catalunya a través del Departament d'Ensenyament, com a representació de la participació dels instituts en el procés de concertació.