El ple comarcal aprova el Pla d’Igualtat de Gènere i Diversitat 2024 – 2027

Divendres, 24 de maig de 2024 a les 00:00

Aquest nou pla inclou un conjunt d’actuacions de l’ens comarcal i els ajuntaments de Canyelles, Cubelles i Olivella per garantir els drets de les persones a unes relacions basades en l’equitat i la diversitat de gènere.

Al Ple del Consell Comarcal del Garraf, celebrat ahir a la tarda, es va aprovar el Pla d’Igualtat de Gènere i Diversitat 2024 – 2027, que inclou un conjunt d’actuacions de l’ens comarcal i els ajuntaments de Canyelles, Cubelles i Olivella per garantir els drets de les persones a unes relacions basades en l’equitat i la diversitat de gènere.

Amb aquest pla les quatre institucions fan una aposta estratègica que consolida el treball i la coordinació en el marc de la Taula d’Igualtat, espai des del qual s’han revisat plans anteriors, s’ha realitzat una diagnosi de gènere i s’ha treballat de manera participada la identificació de les necessitats i la definició dels principals reptes per al futur.

El Pla s’estructura a través de quatre objectius: fer efectiu el compromís envers la igualtat de gènere i les diversitats de gènere, incorporar la transversalitat de gènere a les institucions, impulsar i coordinar l’abordatge integral de les violències de gènere i LGTBIfòbiques, i promoure la redistribució i l'equilibri els diferents temps de vida. Aquest punt es va aprovar amb vots a favor de PSC, Junts, ERC, En Comú Podem, PP, CUP, Transformem Vilanova. El grup de VOX va votar en contra.

Aquest compromís per la igualtat també es va fer palès al ple amb la lectura del manifest amb motiu del Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia 2024, a través del qual es reconeixen les fites assolides per a aconseguir una societat més justa i lliure de discriminacions, però s’alerta de l’augment de l’LGBTI-fòbia que continua present en molts àmbits de la societat catalana i atempta contra els drets de les persones LGBTI+.

A través del manifest també es condemnen totes les actituds de rebuig, de prejudici i d’hostilitat contra lesbianes, gais, bisexuals, trans*, intersexuals i queer, s’aposta pel reconeixement de la diversitat i l’equitat entre totes les persones i es fa una crida a tots els poders polítics, institucions, entitats i col·lectius, i a tota la societat civil per erradicar qualsevol mena de discriminació i violència.

Durant el ple també es va ratificar l’aprovació de la modificació del Conveni entre el Departament d’Igualtat i Feminismes i el Consell Comarcal del Garraf per a l’impuls de les polítiques de promoció de la Igualtat i els feminismes pel període 2022-2025. A través d’aquest conveni s’ofereix conjuntament amb els ajuntaments de Canyelles, Cubelles i Olivella el Servei d’Informació i Atenció a les Dones – SIAD Garraf, el Servei d’Atenció Integral per persones LGTBI– SAI Garraf, el Servei de Primera Acollida, i l’Espai Concilia “Temps x cures”, entre d’altres. Aquest punt es va aprovar amb vots a favor de PSC, Junts, ERC, En Comú Podem, PP, CUP, Transformem Vilanova. El grup de VOX va votar en contra.

Així mateix, es va aprovar la pròrroga del Conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal del Garraf i l’Ajuntament d’Olivella per implementar un programa intergeneracional de joventut, polítiques d’igualtat i gent gran per als exercicis 2024 i 2025. Aquest punt es va aprovar amb vots a favor de PSC, Junts, ERC, En Comú Podem, PP, CUP, Transformem Vilanova. El grup de VOX va votar en contra.

En l’àmbit d’ensenyament es van aprovar punts relatius a l'addenda econòmica per a les competències delegades en aquesta matèria per al curs 2023-2024 i l’addenda al conveni entre el Consell Comarcal del Baix Llobregat i el Consell Comarcal del Garraf per a la col·laboració i ús del programa informàtic de transport escolar. Aquest punt es va aprovar per unanimitat.

En relació al medi ambient, es va aprovar l’adhesió a la Declaració de Vilanova i la Geltrú de la 24a Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat per a l'Ambició Climàtica celebrada el passat 1 de març. A través d’aquesta declaració s’acorda incrementar el ritme en la implantació de les polítiques ambientals, accelerar la transició energètica equitativa i justa, orientar les polítiques locals a la naturalització, garantir la gestió de l’aigua en un context de sequera i d’obligada adaptació al canvi climàtic, millorar la qualitat de l’aire, i avançar en els objectius d’economia circular i de prevenció de residus. Aquest punt es va aprovar amb vots a favor de PSC, Junts, ERC, En Comú Podem, PP, CUP, Transformem Vilanova. El grup de VOX va votar en contra.

A la sessió plenària també es va aprovar, per unanimitat, l’adhesió del Consell Comarcal del Garraf al Codi ètic i de conducta en la contractació pública de la Generalitat de Catalunya.

En l’apartat de mocions, es va aprovar, per unanimitat, la moció dels grups comarcals de Junts, PSC, ERC, En Comú Podem i Transformem Vilanova per a la conservació dels elements més característics de la pedra seca del Garraf. Amb l’aprovació d’aquesta moció s’acorda presentar l’inventari del patrimoni de pedra seca de cada municipi a les sessions plenàries de cada ajuntament, elaborar un estudi que determini els elements de la comarca que caldria protegir, crear rutes específiques per donar-los a conèixer, i treballar aquests acords amb les entitats de la comarca amb la coordinació del Consell Comarcal del Garraf.

Finalment, es va desestimar la moció del grup comarcal de la CUP per un debat públic, ciutadà i d’àmbit comarcal sobre quin model desenvolupament urbanístic volem, amb la mirada posada a combatre el canvi climàtic a escala municipal i comarcal. (Vots a favor: CUP, Transformem Vilanova, En Comú Podem, ERC. Vots en contra: PP, VOX, PSC i Junts).

Darrera actualització: 31.05.2024 | 11:29