El Garraf referma la continuïtat del programa Referent d’Ocupació Juvenil
Aquest programa de lluita contra l’abandonament escolar i la precarietat laboral ha fet 1.654 atencions directes a joves d’entre 16 i 29 anys
El ple del Consell Comarcal del Garraf, celebrat dijous passat, va aprovar per unanimitat, la pròrroga dels convenis amb els ajuntaments d’Olivella, Canyelles, Cubelles, Sitges, Sant Pere de Ribes i Vilanova i la Geltrú per a la continuïtat del programa Referent d’Ocupació Juvenil a la comarca.
Aquest programa, proposat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, té l’objectiu de lluitar contra l’abandonament escolar i la precarietat laboral del col·lectiu jove, una necessitat compartida pels ajuntaments, especialment en aquests moments en què aquesta problemàtica s’ha accentuat pels efectes de la pandèmia. La signatura dels convenis amb els ajuntaments permet la contractació d’una tècnica especialitzada en formació i ocupació juvenil, que dona atenció individualitzada a joves dels sis municipis, i treballa en coordinació amb les regidories i agents socials del territori.
Segons la consellera delegada de joventut, Gisela Vargas, “aquesta és la darrera pròrroga del programa, que es va iniciar el 2019 i que finalitza el desembre de 2022, i ara estem a l’espera que el SOC ens comuniqui de quina manera continuarà i com el podem reforçar a la comarca, perquè considerem que és molt necessària aquesta figura”.
El programa es gestiona des del Servei Comarcal de Joventut, en coordinació amb les regidories de joventut i/o ocupació dels sis ajuntaments del Garraf, i té dos objectius bàsics: oferir informació, orientació i acompanyament a joves del territori, i teixir sinergies amb diferents agents socials per facilitar-los la transició del sistema educatiu al món laboral.
També s’ofereixen tallers i xerrades d’orientació laboral a petició dels centres educatius, i difusió de recursos com ofertes laborals, cursos formatius, i programes de la cartera de serveis del SOC i del sistema de Garantia Juvenil, tant del Garraf com d’altres comarques properes.
Durant els tres anys de funcionament del programa s’han fet 1.654 atencions directes a joves d’entre 16 i 29 anys. L’any passat es van atendre 645 joves: 216 de Vilanova i la Geltrú; 170 de Sant Pere de Ribes; 102 de Sitges; 85 de Cubelles; 32 de Canyelles; 28 d’Olivella, i 12 d’altres comarques. Per edats, al 2021 es van atendre 352 joves d’entre 16 al 19 anys, 318 joves dels 20 a 24 anys, 98 joves d’entre 25 i 29 anys, 3 joves majors de 30 anys i 1 menor de 16 anys. Pel que fa al nivell educatiu, les atencions es van fer majoritàriament a joves que han finalitzat els estudis obligatoris.
Els dos darrers anys, arran de la pandèmia, es van activar diferents formes d’atenció telemàtica: trucades telefòniques, reunions virtuals i seguiment per Whatsapp. Aquest sistema de teletreball va permetre mantenir l’atenció a joves de qualsevol municipi de la comarca i la coordinació amb els departaments de serveis socials, ocupació i joventut de tots els ajuntaments participants, i amb altres agents socials.
Aquest programa està cofinançat per la Unió Europea, el Fons Social Europeu i la Iniciativa d'Ocupació Juvenil "El Fons Social Europeu inverteix en el teu futur”, en el marc de la Garantia Juvenil, una iniciativa europea d’ocupació per reduir l’atur juvenil.