El Garraf es compromet a treballar per la igualtat de drets de les dones en tots els àmbits de la vida personal, social i professional.
Al ple comarcal, celebrat ahir, es va fer lectura del manifest institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones i es van aprovar manifestos de suport a la plantilla de Venca i de reconeixement al Programa Timol.
Al ple del Consell Comarcal del Garraf, celebrat ahir, es va fer lectura conjunta del manifest institucional del Dia Internacional de les Dones a través del qual es fa una crida a defensar els drets socials, polítics i econòmics de les dones i a reivindicar la igualtat efectiva entre dones i homes, en tots els àmbits de la vida personal, social i professional.
El manifest també reivindica una societat igualitària, justa, equilibrada, inclusiva i integradora, denuncia la bretxa salarial i la precarització laboral que pateixen les dones, reclama la corresponsabilitat en les tasques de cura i el dret de les dones a viure lliures de violències masclistes, en pau, i sense cap tipus d’exclusió ni discriminació sexista. Així mateix, referma el compromís del món local d’incorporar la mirada de gènere en les polítiques públiques i en tots els projectes de recuperació i protecció social que estiguin al seu abast.
A la sessió plenària també es va aprovar per unanimitat el “Manifest de memòria, reconeixement i recolzament del Programa Timol, inserció laboral de persones amb discapacitat del Garraf en el mercat ordinari de treball en la modalitat de Treball amb Suport”. A través d’aquest manifest s’acorda traslladar a la Generalitat de Catalunya la preocupació sobre el futur d’un programa que ha tingut alts nivells d’atenció, inserció i satisfacció fruit del treball compartit amb ajuntaments i el sector empresarial del Garraf, però no ha comptat amb el compliment de cofinançament per part de la Generalitat durant dos anys consecutius: 2022 i 2023. Es reclama que aquesta situació sigui resolta amb temps i forma per respondre al ritme d’atencions i insercions de les persones usuàries del programa.
D’altra banda, es va aprovar per unanimitat el “Manifest a favor de les treballadores i dels treballadors de l’empresa Venca a Vilanova i la Geltrú”, a través del qual el Consell Comarcal del Garraf dona el seu suport unànime a la plantilla d’aquesta empresa i a les mobilitzacions que promogui en defensa dels seus drets laborals. Així mateix s’acorda posar a la seva disposició els recursos i mecanismes disponibles per tal d'acompanyar-los en les possibilitats de reincorporació al mercat laboral, a través dels Serveis Locals d'Ocupació, en col·laboració amb el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya - SOC i altres organismes de la Generalitat, explorant totes les possibilitats en l'àmbit de la formació i de la reinserció en el món laboral d'acord amb els instruments que puguin afavorir i acreditar la seva experiència laboral.
El ple també va aprovar per unanimitat l’ampliació del conveni cooperació per a la prestació conjunta del servei de taxi a la comarca del Garraf per incorporar Sitges, segons la voluntat dels taxistes i de l’ajuntament del municipi. El conveni també preveu que els prestadors del servei de taxi dels municipis puguin recollir a ports i aeroports qualsevol persona amb destinació a qualsevol d’aquests municipis. Amb aquesta ampliació, el servei de Taxi del Garraf funcionarà a tota la comarca, i comptarà amb una flota de 80 vehicles i una tarifa unificada, que permetrà oferir un millor servei a la ciutadania i contribuir a la sostenibilitat i a l’optimització de recursos.
Així mateix, es va aprovar provisionalment la modificació de la taxa del servei de transport adaptat i assistit per a persones amb mobilitat reduïda. En la tarifa 1, interurbana, el preu per quilòmetre serà de 0,24 euros/usuari, i en la tarifa 2, quan el desplaçament sigui dins una mateixa població, la tarifa serà de 2,33 euros/viatge/usuari. El Consell Comarcal del Garraf gestiona 4 rutes per traslladar persones amb mobilitat reduïda i/o persones en situació de dependència dels seus domicilis a centres de dia.
En l’àmbit d’ensenyament, es van aprovar les bases per a l’atorgament d’ajuts individuals de menjador escolar i dels ajuts de desplaçament adreçats a l’alumnat d’ensenyaments obligatoris i de segon cicle d’educació infantil escolaritzats en centres educatius sufragats amb fons públics de la comarca del Garraf per al curs escolar 2024-2025.
Pel que fa als projectes d’impuls a l’ocupació, a la sessió plenària es van aprovar convenis de col·laboració amb els ajuntaments d’Olivella, Canyelles, Cubelles, Sant Pere de Ribes i Sitges per al desenvolupament del Programa 30 Plus. L’objectiu d’aquest programa, creat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, és afavorir la inserció laboral de persones de 30 anys i més, donar suport a les empreses i fomentar la contractació.
En aquest àmbit també es van aprovar els convenis de col·laboració amb els ajuntaments d’Olivella, Canyelles, Cubelles i Sitges per al desenvolupament del Programa Orienta. Aquest programa ofereix a les persones que cerquen feina assessorament, recursos i eines per augmentar les possibilitats de trobar un lloc de treball.
A l’apartat de mocions, es va aprovar per unanimitat la moció dels grups comarcals de PSC, Junts, En Comú Podem i Transformem Vilanova i la Geltrú per reclamar la posada en marxa del bus exprés a l’Eix Diagonal i millores de mobilitat interna al Garraf. Amb aquesta aprovació s’acorda “instar el Govern de la Generalitat de Catalunya que compleixi el seu compromís en matèria de mobilitat al Garraf i marqui un calendari clar i sense demora en el temps en relació a l’inici de la línia que connecti Vilanova i la Geltrú amb Vilafranca del Penedès i Igualada, i en relació a la connectivitat per garantir millores en la mobilitat interna entre els sis municipis del Garraf, així com en les connexions cap a Barcelona”.
També es va aprovar, amb vots a favor de PSC, Junts, ERC, En Comú Podem, PP, VOX i Transformem Vilanova i la Geltrú, i abstenció de la CUP, la moció del grup comarcal del PP per demanar mesures urgents per al desenvolupament estructural del sistema sanitari públic i el nou hospital de la comarca del Garraf. A través d’aquesta moció “s’insta la Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya a revisar i actualitzar el protocol marc per promoure el pla d’ordenació sanitari del Garraf aprovat el 8 de gener del 2010 i aprovar un nou protocol actualitzat en un termini no superior a un any tenint en compte totes les reclamacions i recollint les valoracions també de les entitats que formen part del sistema sanitari comarcal”.
D’altra banda, es va desestimar la moció del grup comarcal de Vox en defensa del sector primari espanyol amb vots a favor de VOX i PP, i vots en contra de PSC, Junts, ERC, En Comú Podem, CUP i Transformem Vilanova i la Geltrú. Aquesta moció demana que “el Consell Comarcal denunciï davant el Govern d'Espanya i les institucions europees el Pacte Verd Europeu i les greus conseqüències que ha tingut per a l'economia espanyola i als nostres municipis, especialment el Sector Primari i les activitats econòmiques que hi estan vinculats” i que “el Consell Comarcal promogui i insti totes les administracions públiques, en l'àmbit de les seues competències, a la derogació de totes les polítiques inspirades en el Pacte Verd Europeu i l'Agenda 2030, especialment l'Estratègia de la Granja a la Mesa i la Estratègia per la Biodiversitat”.