El Garraf debat sobre creixement i habitatge a la comarca
El Consell Comarcal del Garraf va organitzar una jornada de debat sobre creixement i habitatge per conèixer de primera mà les actuacions previstes els propers anys i el seu impacte al territori.
En el marc del Programa d’Actuació Comarcal 2023- 2027, el Consell Comarcal del Garraf va celebrar ahir la jornada “Creixement i habitatge, debat per a una estratègia compartida al Garraf”, amb la participació de responsables polítics dels municipis i de les administracions supramunicipals, que van compartir les actuacions previstes els propers anys en l’àmbit de l’habitatge, la planificació i el seu impacte al territori.
Aquesta iniciativa respon a la importància de crear espais de debat a nivell comarcal per reflexionar sobre la necessitat de redefinir les polítiques públiques, per garantir a persones i famílies de la comarca el dret a l’habitatge en un moment en què els preus no es corresponen amb la situació social i econòmica del país.
El president del Consell Comarcal del Garraf, Luis Miguel García, va posar de relleu la importància de la coordinació i cooperació en totes les polítiques d’habitatges socials i de l’acció conjunta dels sis municipis, juntament amb l’ens comarcal, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya per posar en marxa els plans d’habitatge necessaris a la comarca.
Tot seguit, Josep Casas i Miralles, subdirector general d'Habitatge de la Generalitat de Catalunya va detallar els objectius del El Pla territorial sectorial d'habitatge, l’instrument de planificació i programació de les polítiques d’habitatge a Catalunya pels propers 20 anys, que busca fer efectiu el dret a un habitatge digne i adequat d’acord amb les necessitats i característiques de cada llar i de cada territori. Segons aquest pla, en un termini de 20 anys s’haurà de destinar el 15% dels habitatges de les àrees de forta demanda a polítiques socials.
També es va explicar el Pla 50.000 amb el qual la Generalitat vol incrementar l'oferta d'habitatge assequible i de lloguer protegit. Aquesta estratègia inclou la construcció de nous edificis i la mobilització de sòl públic, així com la col·laboració amb ajuntaments i entitats per assegurar una distribució equilibrada dels habitatges arreu del territori català. En aquest sentit, la Generalitat ha aprovat els procediments per a la inscripció de sòls a la Reserva Pública de Solars per l’any 2025 amb l’objectiu d’incrementar l’oferta d’habitatge protegit.
Al seu torn, Carles Valls Feliu, coordinador de Planejament Territorial de la Generalitat de Catalunya, va fer una anàlisi de l’evolució del creixement de la comarca en els àmbits de població, habitatge i llocs de treball. Va destacar, entre d’altres temes, el desequilibri existent entre les persones residents a la comarca i l’oferta laboral al territori. D’altra banda, va ressaltar que el percentatge d’habitatges d’ús turístic per cada 100 habitants al Garraf és molt més elevat que en altres territoris.
A continuació Oriol Estela Barnet, coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, va exposar l'estratègia Compromís Metropolità 2030 que articula 8 missions: habitatge adequat, cohesió territorial, alimentació saludable, economia innovadora i inclusiva, emergència ambiental i climàtica, mobilitat sostenible i segura, nivells de renda suficients i vitalitat cultural. També va anunciar algunes mesures com la creació d’una borsa de lloguer metropolitana i un registre únic de sol·licitants d’habitatge de protecció social.
Per la seva part Rosa Sanz Sánchez, coordinadora de l’àrea d’Urbanisme, Habitatge i Regeneració Urbana de la Diputació de Barcelona va explicar els diferents recursos que posen a l'abast dels ajuntaments per la provisió d'habitatge assequible i de qualitat. La Diputació dona suport en el disseny de polítiques locals, la consolidació de les oficines d'habitatge, el servei d'intermediació en deutes i l’elaboració d'estudis en aquest àmbit, entre d'altres.
Finalment, representants dels ajuntaments van compartir els reptes en matèria d'habitatge als seus municipis i les accions desenvolupades en relació als plans locals d’habitatge, la creació d’habitatge protegit, i l’atenció a col·lectius amb majors necessitats en matèria d’habitatge com persones joves, gent gran, persones amb discapacitat, famílies monoparentals, entre d’altres.
Així mateix, a la jornada es va destacar que en la planificació territorial s’han de tenir en compte noves realitats com els habitatges d’ús turístic, la baixa densitat en alguns municipis i els problemes de mobilitat.
Des del públic es van fer diferents intervencions per posar de relleu la importància de disposar d’un parc d’habitatge social per donar resposta a les necessitats diverses de la ciutadania.