El Consell d’Alcaldies del Garraf demana suport a la Generalitat de Catalunya per a la gestió de la sequera, atesa l’extrema vulnerabilitat paisatgística del Garraf.
El Consell Comarcal del Garraf i les alcaldies demanen, entre d'altres punts, l’inici de manera urgent de les inversions històriques pendents al Garraf que ja van plantejar-se durant la crisi climàtica de l’any 2008. Així mateix, les inversions que l'Agència Catalana de l'Aigua té pendent al Garraf que han de suposar un model de regeneració de l’aigua amb l'objectiu que pugui ésser utilitzada en els usos que el pla de sequera preveu, de manera especial en l’espai públic.
Els boscos i el paisatge del Garraf representen un alt valor ecològic i de desenvolupament econòmic vinculat a la pagesia i el turisme.
En l'actualitat pateixen els nivells més alts de sequera, vulnerabilitat, inestabilitat i col·lapse mediambiental de tot el territori català.
La tradició climàtica històrica, el tipus de terreny càrstic i les condicions climatològiques del nostre territori ens porten a una situació d'extrema preocupació pel futur del Garraf en la gestió de la sequera: la gestió de l'aigua, la prevenció d'incendis, la conservació de conreus, la protecció del nostre patrimoni natural i el control dels abocaments.
La comarca del Garraf, les seves administracions locals i comarcals volen contribuir a mitigar els efectes de la sequera i el canvi climàtic, però ens cal el suport i l’acció de la Generalitat de Catalunya.
El Consell d’Alcaldies del Garraf, des de la cooperació i el treball en xarxa, ha evidenciat i planteja que el sistema d’analítica i valoració de l’ús de l’aigua i les conseqüents sancions generen pressió als ajuntaments i no aborden la situació de les industries, el turisme i les persones.
El Consell Comarcal del Garraf i les alcaldies demanem:
L’inici de manera urgent de les inversions històriques pendents al Garraf que ja van plantejar-se durant la crisi climàtica de l’any 2008. Així mateix, les inversions que l'Agència Catalana de l'Aigua té pendent al Garraf que han de suposar un model de regeneració de l’aigua amb l'objectiu que pugui ésser utilitzada en els usos que el pla de sequera preveu, de manera especial en l’espai públic.
L’agilització dels tràmits per a la utilització de les aigües dels pous que fins ara havien estat oblidats com a recursos per a la gestió de l’aigua en els nostres pobles, ciutats i viles. L’anul·lació, doncs, de la burocratització en les concessions que ara és llarga i no acompanya les solucions urgents per a la sequera.
El recolzament als municipis – a través de subvencions – per a la millora de les xarxes de distribució que han de generar, a la llarga, un millor aprofitament de l’aigua i en actuacions previstes per reutilitzar les aigües en usos urbans per mantenir els espais verds com a refugis climàtics a les viles i ciutats de la comarca.
Reconsiderar el sistema de sancions que planteja l’Agència Catalana de l’Aigua que queden tipificades sense reconèixer les singularitats urbanístiques i de desenvolupament territorial al Garraf
Vilanova i la Geltrú, 26 de febrer de 2024