El Consell Comarcal del Garraf convoca els XXIII Premis Eugeni Molero i Albert Virella i Bloda de periodisme i investigació comarcal

Dijous, 14 de gener de 2021 a les 00:00

La novetat d’aquesta convocatòria és la creació d’una beca per a realitzar un projecte de fotoperiodisme.

El Consell Comarcal del Garraf ha presentat avui de forma telemàtica la convocatòria dels XXIII Premis Eugeni Molero i Albert Virella i Bloda de periodisme i investigació comarcal.

Robert Monzonis, president de l’àrea de cultura, patrimoni, ocupació i esports, ha destacat que “aquesta és la 23ena edició dels premis, fet que posa de relleu que durant tots aquests anys el Consell Comarcal del Garraf ha fet esforços per mantenir un premi que té com a filosofia reivindicar el paper cabdal de la cultura, la recuperació de la memòria i la investigació, així com el paper social i cultural del periodisme”.

Així mateix, el conseller ha ressaltat que “aquests premis posen en la valor la necessitat que educació i cultura vagin de la mà i la importància que es plantegi un premi on els joves coneguin el camp de la investigació i la recerca i el focalitzin en el nostre territori”.

Monzonis ha afegit que “cal reconèixer el camí traçat des de fa 29 anys i la voluntat de mantenir aquesta aposta pel periodisme i la investigació, per part de tots els consellers i conselleres comarcals de cultura al llarg de tots aquests anys”.

El Consell Comarcal del Garraf convoca els premis de periodisme i investigació comarcal des de l’any 1992 en homenatge i memòria d’Eugeni Molero, qui fou escriptor i periodista, impulsor de nombrosos projectes en l’àmbit cultural i col·laborador en diferents publicacions. Des de l’any 2014 va incorporar un recordatori i reconeixement a la figura d’Albert Virella i Bloda, historiador i estudiós de les viles de la comarca del Garraf i del Penedès i autor de centenars d’articles i diversos llibres, principalment sobre els segles XVIII i XIX.

Amb aquesta convocatòria l’ens comarcal vol fer un reconeixement al treball periodístic i d’investigació relacionat amb el Garraf i vol donar suport a aquelles persones que, amb els seus treballs, promocionen i donen a conèixer el territori.

En relació a la dotació dels premis, en total s’atorgaran 9.000 euros, que permeten reconèixer el talent de periodistes, investigadors i investigadores, així com estimular el treball dels i les estudiants de la comarca, i dels centres educatius del Garraf.

A la presentació de la convocatòria també hi van participar Laura Marin, representant de l’Associació de Periodistes del Garraf; Marijó Riba, presidenta de l’Associació d’Amics de la Biblioteca Víctor Balaguer; Pere Marsé, vicepresident de l’Associació d’Amics de la Biblioteca Víctor Balaguer,  i Joana Carbonell, coordinadora del Servei Educatiu del Garraf i directora del Centre de Recursos Pedagògics del Garraf. Aquestes tres entitats, implicades al territori en la cultura i la comunicació, participen en l’organització dels premis des de l’any 2014. Aquesta col·laboració té la finalitat de sumar esforços i objectius, actualitzar la convocatòria amb la realitat canviant del periodisme i la investigació, així com incrementar-ne la difusió.

Modalitats de periodisme

Els premis mantenen el format de les darreres edicions, però incorporen una novetat en les modalitats de periodisme. Hi poden optar els treballs realitzats en les modalitats de periodisme escrit i audiovisual (ràdio i televisió), publicats entre l'1 d’abril de 2019 i el 30 d’abril de 2021. La modalitat de fotografia s’ha transformat en una beca per a realitzar un projecte de fotoperiodisme, i està adreçada a periodistes que visquin i/o treballin al Garraf. La persona guardonada podrà fer realitat el projecte, al llarg de sis mesos i presentarà entre 10 i 20 fotografies relacionades amb algun tema polític, cultural, econòmic o social de la comarca.

En aquest sentit Laura Marin, representant de l’Associació de Periodistes del Garraf, ha detallat que “en les darreres edicions tant des de l'associació com des dels diferents jurats s'havia posat sobre la taula la necessitat de redefinir aquesta convocatòria, adequant-la a la realitat del sector i dels seus professionals”. Marin també ha ressaltat que la convocatòria d’aquests premis, edició rere edició, “ha mostrat no només de les inquietuds del territori en cada moment, sinó també l'evolució de la professió de periodista”. I, en aquest sentit, ha comentat que “des de l'Associació de Periodistes del Garraf volem reivindicar el periodisme local com a eina clau en la construcció d'una societat més oberta, plural, democràtica i més crítica”.

Modalitats d’investigació

Pel que fa als premis d’investigació, es poden presentar estudis, investigacions i treballs de recerca sobre aspectes socials, culturals i històrics, artístics, econòmics, sociològics, literaris, etc. de la comarca del Garraf.

Sobre aquesta modalitat Pere Marsé, vicepresident de l’Associació d’Amics de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, ha destacat que a més del premi econòmic, el treball guardonat tindrà difusió al butlletí de la biblioteca que impulsa l’associació. Serà publicació parcial o total, d’acord amb la línia editorial del butlletí, durant el següent any de l’atorgació del premi. En aquest sentit, Marsé ha afirmat que “estem molt satisfets amb la possibilitat de publicar els treballs que van sortint cada any als premis”.

Per la seva part, Marijó Riba, presidenta de l’Associació d’Amics de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, ha ressaltat la figura d’Albert Virella i Bloda com “una personalitat que ha marcat un abans i un després en la histografia local, que és bàsica per a la cura del patrimoni i la cultura del nostre entorn”, i ha afegit que “gràcies a ell tenim documentats els segles XVIII i XIX”.

En relació a la modalitat d’investigació per a estudiants de batxillerat, es poden presentar treballs de recerca realitzats als instituts d’estudis de secundària sobre aspecte relacionats amb la comarca. Sobre aquesta modalitat, Joana Carbonell, coordinadora del Servei Educatiu del Garraf, ha posat en valor la feina dels centres educatius en matèria d’investigació i recerca. I en aquest sentit, ha valorat molt positivament la convocatòria perquè “permet donar un marc on l’excel·lència de tots aquests treballs es pugui visualitzar dins del nostre territori i donar a conèixer aquests treballs de recerca que fan els estudiants, que porten com a referent la nostra comarca, així com difondre bones pràctiques que es fan des l’àmbit educatiu”.

Presentació dels treballs

Els treballs en totes les modalitats es poden presentar entre el 15 de gener i el 30 d’abril de 2021. Aquí podeu consultar i descarregar les bases dels premis, i també fer les inscripcions en línia per a les modalitats de periodisme.

Darrera actualització: 09.05.2022 | 12:30