El Consell Comarcal del Garraf commemora el 25N amb la presentació de l’obra guanyadora del primer concurs de cartells
Durant l’acte es va llegir el manifest unitari i es va explicar la situació de violència masclista als municipis en temps de pandèmia.
El Consell Comarcal del Garraf va commemorar dimecres passat el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones amb la presentació de l'obra d'Ester Pérez Massana guanyadora del 1r concurs de cartell del 25N, en un acte en format telemàtic.
El conseller d’Igualtat, Nelson Araújo, va obrir l’acte explicant que “l’objectiu del concurs era implicar la ciutadania dels nostres municipis i tenir una eina per a la difusió d’un missatge molt clar i concís: des de l’administració local estem compromesos amb l’erradicació de qualsevol tipus de violència masclista”.
Araújo va emfatitzar que “aquest compromís no s’aborda només amb el concurs de cartells o amb aquest acte sinó que, com qualsevol lluita pels Drets Humans i per la dignitat de les persones, el nostre és un compromís diari i constant”. En aquest sentit, Araújo va desatacar la recent creació de la Taula d’Igualtat que treballarà per a la incorporació transversal de la perspectiva de gènere, la promoció la igualtat efectiva de dones i homes, i la no-discriminació de les persones LGBTI, en coordinació amb els ajuntaments de Canyelles, Cubelles i Olivella.
Tot seguit, Renata Bedós Stout, presidenta de l’Àrea de Serveis a les persones va llegir el manifest consensuat per la Generalitat de Catalunya, juntament amb les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i la Delegación del Gobierno a Catalunya.
Per la seva part, Rosa Ramírez Jiménez, tècnica del Servei d’Informació i Atenció a les Dones - SIAD Garraf va explicar la situació de violència masclista en temps de pandèmia als municipis de Canyelles, Cubelles i Olivella. Ramírez va destacar que durant el confinament es van desplegar una sèrie de recursos per a donar resposta a les situacions que podien viure les dones en situació de violència. En aquest sentit, va comentar que “vint comerços dels tres municipis van col·laborar amb la campanya “Establiments segurs”, on les dones podien comunicar la situació de violència masclista, i els responsables dels establiments trucaven al 112 per a activar el protocol de protecció i atenció a víctimes”.
La tècnica va explicar que des del SIAD Garraf es va fer seguiment telefònic a 76 dones, amb un total de 205 atencions directes: “les dones ens explicaven que tenen ansietat pel tancament, per la Covid, per les violències masclistes, també necessitaven acompanyament pel processos de dol, i una de les grans demandes eren les ajudes per la situació econòmica, perquè estaven treballant sense contracte, en l’economia submergida i es van quedar sense ingressos”.
Finalment, Ester Pérez Massana, autora del cartell guanyador, va explicar com va treballar els continguts al seu disseny: “vaig personalitzar el símbol de la dona i li vaig posar atributs humans, i vaig intentar que cada tipus de violència (física, psicològica, sexual i ambiental) es veiés als ulls que envolten la figura de la dona i amb aquests quatre ulls, que són observadors, volia mostrar la violència ambiental, que vivim totes les dones”.
La consellera Renata Bedós va tancar l’acte agraint les propostes de totes les participants: “ens van agradar molt tots els cartells, ens vam quedar sorpreses per l’alt nivell. També va felicitar l’Ester Pérez perquè “el cartell ens suggeria diferents mirades, el van trobar molt original i ens ha servit de base pel vídeo de difusió del 25N”. La consellera va afegir que “hauríem de reflexionar cada dia sobre la violència masclista, perquè en aquests moments de pandèmia hi ha molta gent que encara ho està passant pitjor per aquest motiu”.