El CIRMAC reprèn l’activitat aquest mes de febrer

Divendres, 31 de gener de 2025 a les 16:30

El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes fa balanç del 2024 i torna a obrir portes amb noves propostes.

El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes – CIRMAC va rebre més de 10.500 visitants el 2024, recuperant dades d’assistència similars a l’etapa prepandèmia. Les visites guiades a la Masia d’en Cabanyes van atraure un total de 3.464 persones - 163 d’elles en grups concertats-, el programa didàctic escolar va acollir gairebé 1.800 alumnes de centres educatius des d’infantil fins batxillerat, i més de 5.300 persones van participar en les activitats i esdeveniments programats, com el Festival Arts i Natura o la Nit dels Museus.

El CIRMAC torna a obrir portes a la ciutadania el diumenge 9 de febrer, i ha preparat activitats en família, visites temàtiques, visites teatralitzades i visites guiades.

Activitats en família

Les activitats en família es reforcen l'any 2025 amb la finalitat que la Masia d'en Cabanyes sigui un espai per un temps de convivència entre els membres de la família per passar-ho bé i de manera creativa als jardins i a la casa-museu.

El tret de sortida de les activitats en família serà dissabte 15 de febrer, amb “Cineastes per un dia”, una activitat al voltant del cinema i el carnaval en què nens i nenes podran elaborar un curtmetratge a partir d’una història. Mitjançant equips de rodatge, decidiran quines disfresses porten els personatges, quin pentinat o quin maquillatge i fins i tot interpretar-los. L’activitat està liderada per quatre cineastes de l’Escola de Cinema i Audiovisuals de Catalunya que ajudaran els infants a endinsar-se en el món més professional i emportar-se de record el seu curtmetratge de carnaval.

El següent cap de setmana el protagonisme el prenen les disfresses, “Vestir-se com els romàntics... i pensar en la disfressa de Carnaval” donarà l’oportunitat de reviure el passat i descobrir com vivien – i vestien- al segle XIX. Durant la visita a una casa tan singular com la Masia d’en Cabanyes, els infants podran veure i emprovar-se barrets de copa, camises amb llaçada, davantals fins els peus, capes i plomes de poeta, barrets de noia amb puntes, armilles, espolsa matalassos, ventalls i altres peces que donaran idees per la disfressa de carnaval.

“Exploradores de la Masia per un dia” és l’activitat del dissabte 22 de març, per gaudir en família d'una experiència única d'exploració i descoberta al bosquet de la masia. Una educadora ambiental guiarà per un itinerari on es coneixeran les espècies més emblemàtiques i es recolliran pistes per resoldre un enigma fascinant, que culmina amb la creació d'un quadre inspirat en la natura i l'art de la Masia d'en Cabanyes, un record especial que les famílies es podran endur a casa.

El diumenge 30 de març, “Benvinguda Primavera” serà la festa per celebrar l’arribada de l’estació més alegre de l'any, promovent valors de sostenibilitat, creativitat i convivència. Hi haurà taller de xapes i de punts de llibre, jocs com carreres de sacs, sambori floral, atrapa el ram, bingo de la naturalesa i molts d’altres en un entorn natural. Es convida les famílies a participar-hi disfressades de temàtica primaveral, deixar volar la imaginació i convertir-se en flors, arbres, papallones, abelles o qualsevol element que inspiri aquesta meravellosa estació. Es presentarà també l’espectacle interactiu “Després de l’Hivern, sempre arriba la primavera”, on l’actriu i performer “La Panero” celebra el poder de la transformació, la renovació i l’esperança, per explicar que després de l’hivern, la foscor i la quietud donen pas a la llum, els colors i l’alegria pròpia de la primavera.

Visites temàtiques

Les visites temàtiques són propostes al voltant de dates assenyalades des del punt de vista de la memòria i la visualització. Una proposta per treballar contra la invisibilitat i l'absència de les dones que ha estat una constant al llarg dels anys i per evidenciar que els estereotips han quedat arrelats també en els espais museístics. Aquestes propostes volen contribuir a trencar els relats esbiaixats.

En aquest sentit, el CIRMAC participa en la celebració del Dia Internacional de les Dones, el dissabte 8 de març, amb la visita temàtica “Elles. Parlen les dones de la Masia d’en Cabanyes”, on es convida a fer un recorregut amb mirada feminista per la història de la nissaga i de la Masia d’en Cabanyes, quatre dones protagonistes en aquesta ocasió d’un relat que permet conèixer i reivindicar la seva història.

Així mateix, el diumenge 22 de març es vol posar de relleu Francisco de Goya -a propòsit del seu naixement- i la història que l’uneix a la Masia d’en Cabanyes, amb la visita temàtica “Goya, el despertar de la consciència”, on es comentaran i visitaran els gravats “Los Disparates”, que van arribar a la Masia de la mà de Joaquim de Cabanyes, segons diu la història, restant als magatzems fins que es va descobrir el seu valor únic, fa pocs anys.

Visites teatralitzades

A cavall de les visites temàtiques i les activitats familiars, el CIRMAC proposa conèixer la Masia d'en Cabanyes incorporant la teatralització en la seva programació. Així doncs, diumenge 9 de març la visita teatralitzada “Un viatge en el temps”, de la mà de l’actriu Adriana Segurado, emprendrà un viatge entre el present i el passat per conèixer la història d'aquesta Masia i de qui hi va viure, al llarg de generacions. Una única actriu, moltes històries i diversos personatges. Una experiència sensorial on cada detall compta i que finalitzarà amb un vermut als jardins de la Masia. 

Visites guiades

Les visites guiades al CIRMAC es proposen amb la finalitat que es visiti la Masia d’en Cabanyes de la mà de guies que acompanyaran les persones assistents des dels jardins fins als espais nobles de la nissaga Cabanyes, aquesta família que estimava l'art i la literatura i era col·leccionista. 

A partir d’aquest 2025, les visites guiades volen posar de relleu també les dones. Si l'any 2024 es rescatava Núria de Cabanyes, enguany es posa èmfasi en el món femení des d'una perspectiva de gènere que rescata a Josepha d'Olzinelles, una altra dona desconeguda.

Totes les activitats i visites requereixen de reserva prèvia, es poden consultar els preus i la informació actualitzada a l'agenda del web

Darrera actualització: 03.02.2025 | 14:34