El benestar social, la transició energètica i el medi ambient són algunes de les prioritats del nou Programa d’Actuació Comarcal

Dimarts, 30 de juliol de 2024 a les 00:00

Aquest document és el pla de treball del Consell Comarcal del Garraf pels propers anys, i inclou 87 projectes en benefici de la ciutadania amb la participació dels ajuntaments i dels agents socials i econòmics de la comarca.

El benestar social, la transició energètica i el medi ambient són algunes de les prioritats del nou Programa d’Actuació Comarcal (PAC) que es va aprovar al ple del passat dijous. El PAC és pla de treball d’aquesta institució fins a l’any 2027 i inclou 87 projectes en benefici de la ciutadania del Garraf, amb la participació dels ajuntaments i dels agents socials i econòmics de la comarca.

En relació al benestar social, el Consell Comarcal del Garraf reforça el seu compromís amb les polítiques públiques que tenen l’objectiu de garantir la cohesió social, especialment a través dels programes que es desenvolupen en col·laboració amb els municipis de menys de 20.000 habitants: Canyelles, Cubelles i Olivella.

En aquest àmbit s’ofereix a la ciutadania dels tres municipis una àmplia cartera de serveis: atenció primària, intervenció socioeducativa, orientació a famílies, atenció a la infància i l’adolescència en risc, suport a persones amb dependència, atenció terapèutica per a famílies, orientació i suport emocional per a joves, prevenció de drogodependències i transport adaptat, entre d’altres. El PAC també inclou programes de suport a infants amb vulnerabilitat alimentària en períodes de vacances, així com serveis i ajuts de menjador i transport escolar, per famílies de tota la comarca.

Pel que fa a l’àmbit de la igualtat, el Programa d’Actuació Comarcal destaca com una de les prioritats d’aquesta legislatura la lluita per erradicar les violències masclistes, conjuntament amb els ajuntaments i les entitats del sector social i la salut, amb el desplegament de les propostes incloses en el Protocol comarcal, des d’una perspectiva feminista i interseccional. Així mateix el PAC recull els projectes de suport a diferents col·lectius: serveis d’informació, atenció psicològica i assessorament jurídic per a dones; suport a la conciliació familiar; atenció integral a persones LGTBI+ i acollida a persones nouvingudes, entre d’altres.  

D’altra banda, s’estan engegant alguns projectes nous que tenen a veure amb el treball compartit amb la Taula Comarcal de Salut Mental, l’orientació a joves per a la prevenció de l’abandonament escolar, les propostes d’innovació per l’envelliment actiu i saludable i la lluita contra la solitud no desitjada.

En relació a l’habitatge, el Consell Comarcal del Garraf continua prestant serveis descentralitzats per assessorar la ciutadania en la tramitació d’ajuts i la gestió serveis a través de l’Oficina Comarcal d’Habitatge que es desplaça als municipis de la comarca. Així mateix, continua reclamant a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya canvis en les bases de les convocatòries per equiparar els topalls als preus reals del mercat al territori, per tal que les persones del Garraf que necessitin aquests ajuts hi puguin accedir.

Una altra de les prioritats pels propers anys és la transició energètica que es planteja amb la participació en els treballs del Pla Territorial Sectorial d’Energies Renovables de Catalunya -PLATER- i la gestió de l’Oficina Comarcal per a la Transició Energètica – OCTE Garraf que desenvolupa campanyes de promoció per augmentar les rehabilitacions enfocades a millorar de l’eficiència energètica i assessora la ciutadania sobre les subvencions i ajuts disponibles.

La prioritat de vetllar pel medi ambient es concreta en el treball de cooperació amb els ajuntaments de la comarca per avançar en una gestió integrada del litoral i els espais naturals, la mitigació i adaptació del canvi climàtic, la conservació i protecció dels boscos, i la protecció de la franja litoral i de l’activitat econòmica vinculada al mar i a la costa. En el marc d’aquesta col·laboració també es plantegen accions compartides vinculades a la gestió forestal i el control dels abocaments, així com la sensibilització sobre la importància de la pagesia i sobre l’impacte de la sequera al Garraf.

Quant al foment de l’ocupació, en col·laboració amb els ajuntaments es continuaran desenvolupant diversos programes adreçats a col·lectius de persones amb dificultats d’inserció laboral, des d’una perspectiva inclusiva. Així mateix, en el marc del Pacte per a l’Ocupació del Garraf s’apostarà per l’enfortiment de la cooperació municipal i el treball conjunt amb els agents econòmics i socials per implementar polítiques actives d’ocupació i avançar en el desenvolupament sostenible del territori.

Per altra banda, en l’àmbit de la mobilitat, el PAC contempla la consolidació del Servei de Taxi del Garraf que ja funciona als sis municipis amb tarifa unificada i coordinació intermunicipal i també inclou el treball conjunt en diversos espais de debat i concertació com la Taula de Mobilitat del Penedès i el Pacte del Penedès Marítim per continuar reclamant millores en el transport públic i bonificacions als peatges de la comarca, entre d’altres.

Així mateix, el Consell Comarcal del Garraf vol continuar participant i incidint en la planificació territorial a través del debat en el marc del Pla territorial del Penedès, la defensa d’interessos comuns i estratègics, i la cerca d’equilibri entre el creixement demogràfic, el desenvolupament de l’activitat econòmica, la dotació d’equipaments i serveis públics, i la creació de llocs de treball per la ciutadania.

El PAC és un document viu i dinàmic, obert a noves oportunitats que puguin sorgir i a abordar necessitats detectades en el camí. Al web del Consell Comarcal del Garraf es publicarà un espai amb la informació de tots els projectes, objectius i estratègies incloses, així com el seguiment de la seva evolució i la rendició de comptes.

L’aprovació del PAC és provisional, el document romandrà un mes en exposició pública i després serà definitiu, si no hi ha al·legacions. Durant aquest mes aquest document es va presentar al Consell d’Alcaldies del Garraf (12 de juliol) i a la Junta de portaveus (18 de juliol).

Darrera actualització: 30.07.2024 | 13:45