Dotze poetes de la comarca del Garraf apropen la poesia de Manuel de Cabanyes posant veu als seus poemes

Dimecres, 16 de desembre de 2020 a les 00:00

En dotze vídeo- càpsules, els i les poetes reciten un poema de Cabanyes en una estança o espai diferent de la Masia d’en Cabanyes.

Dotze poetes de la comarca han col·laborat amb el CIRMAC a través de l’enregistrament d’uns vídeos on reciten poemes seleccionats de Manuel de Cabanyes. Amb aquesta acció el CIRMAC vol apropar la seva obra i figura a la ciutadania.

El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes. Masia d’en Cabanyes és un espai patrimonial, un lloc de coneixement i reflexió, una casa-museu on es comparteix el llegat i història de la família Cabanyes i el Romanticisme.  A través de les visites i les accions que realitza, cerca compartir aquest relat amb el seu entorn, compartir la memòria per a donar valor a allò que ens envolta i entendre el passat.

Manuel de Cabanyes és un dels personatges clau de la nostra història. Poeta romàntic que visqué i morí a la Masia amb tan sols vint-i-cinc anys - l’any 1833-, ens deixà un llegat que ha de ser compartit, entès i recordat. Degut a la qüestió de l’època en que visqué – escrivia en castellà (no en va de la seva manifesta dificultat en escriure en una llengua que no era la seva ) - i de la seva curta vida, la seva poesia ha resultat ser poc coneguda i potser difícil d’entendre. L’any 2017 Oriol Pi de Cabanyes va tenir la cura de traduir al català i comentar la seva poesia al llibre “Manuel de CabanyesPoemes essencials. Selecció, traducció i comentaris d’Oriol Pi de Cabanyes”, publicat per El Cep i la Nansa Edicions.

El CIRMAC en els darrers anys ha anat programant activitats i desenvolupant propostes amb aquest objectiu, apropar el coneixement del poeta entre la ciutadania i sobretot amb la comunitat més propera, i en aquestes accions poetes i col·lectius poètics de la comarca han tingut un paper rellevant.

12 poemes del romanticisme i 12 poetes contemporanis és la proposta que presentem ara en aquest marc d’accions orientades a la divulgació del poeta i la seva casa museu i que alhora té per objectiu posar de relleu els i les poetes contemporànies del nostre territori. Una proposta que s’ha plantejat a través de  les eines digitals amb la gravació de dotze vídeo- càpsules, on cada poeta participant ha recitat un poema de Cabanyes en una estança o espai diferent de la Masia d’en Cabanyes.

Els i les poetes que han posat veu i ànima als poemes han estat Teresa Costa-Gramunt, Joan Duran i Ferrer,  Cèlia Sànchez-Mústich, Dolors Juan Hill, Anna Capitan, Maria Paz Talegón, Laura Sánchez, Bárbara Scuderi, Maria Rosa Nogué, August Bover, Luz Cassino i Blanca Deusdad. Les gravacions han editades en vídeos de curta durada (vídeo-càpsules) per tal de facilitar-ne la seva visualització, i s’aniran compartint a través de les xarxes socials i el canal youtube de la Masia d’en Cabanyes les properes setmanes. La primera emissió serà aquest cap de setmana amb el poema “El còlera-morbo asiàtic [o El virus de la barbàrie]”, amb la veu de la poeta sitgetana Cèlia Sànchez-Mústich.    

Des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19 el CIRMAC ha volgut ser més present a les xarxes digitals compartint continguts i propostes, entre les quals #artipoesia, on es feia tàndem entre artistes locals que han plasmat la Masia d’en Cabanyes amb poemes de Manuel de Cabanyes; amb jocs i activitats participatives com el Museum Quiz de la Masia d’en Cabanyes i la proposta infantil “Paisatges del Romanticisme” ;  o amb la gravació de vídeos i visites guiades que s’han compartit a través de les xarxes socials i el Canal de youtube que es va estrenar enguany en motiu del Dia Internacional dels Museus.

El Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes. Masia d’en Cabanyes es pot visitar els dissabtes i diumenges entre les 11 i les 14h. Trobareu més informació a www.masiadencabanyes.cat

Darrera actualització: 09.09.2022 | 08:42