Dotze joves del Garraf, Marroc i Mali creen l’acció teatral “Lluny de Casa”
S’estrenarà el dissabte 21 de març a les 20 h, al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú
Dotze joves del Garraf, Marroc i Mali han creat l’acció teatral “Lluny de Casa”, en el marc del curs de teatre social, que impulsa el Consell Comarcal del Garraf amb el suport de la Diputació de Barcelona i la conducció de Montse Obrador i Salvador Cuéllar, codirectors de l’Aula d’activitats teatrals Tracart.
“Lluny de Casa” explora els estereotips i prejudicis que la nostra societat crea sobre els joves migrants sols, i alhora utilitza l’escenari com a punt de partida d’un intercanvi d’experiències entre joves, per trobar els seus espais en comú.
L'acció teatral s'ha creat de forma col·lectiva amb el material generat pels propis participants del curs, a través de tècniques de teatre de l’oprimit, escriptura creativa, dansa, expressió corporal, improvisació i treball de text.
A les diferents sessions del curs es fomenten les xerrades sobre temàtiques relacionades amb les seves realitats i vides actuals, per a potenciar l’expressivitat, la capacitat d’escolta i la connexió amb el grup, i alhora escalfar la veu, el cos i l’expressió emocional. Partint dels temes sorgits a les xerrades es realitzen improvisacions guiades, exercicis i monòlegs poètics, per extreure material susceptible d’escenificar. Al final del procés, els i les joves participants incrementen el seu compromís social i la seva capacitat crítica.
Estrena al Teatre Principal i gira pel Garraf
“Lluny de Casa” s’estrenarà el dissabte 21 de març a les 20 h, al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú (Rambla principal, 4) com a part de la commemoració del Dia Internacional del Teatre, que organitza aquest equipament cultural. El Teatre Principal vol posar de relleu la riquesa en creació teatral que viu la ciutat, més enllà de la programació estable professional, tant en l’àmbit pedagògic com l’associatiu. Després de la representació es farà un debat entre el grup de teatre i el públic assistent.
Posteriorment, l’acció teatral es presentarà a tots els municipis de la comarca, especialment en centres educatius, on també es faran debats postfunció per tal de generar intercanvi d’opinions entre els i les joves.
Sinopsi:
Un grup de joves dalt l’escenari. La meitat nascuts aquí, l’altra meitat ha vingut jugant-se la vida per trobar un futur millor, o per fugir de la violència i la mort, lluny de casa. L’escenari esdevé un punt de trobada per crear un espectacle a partir de les seves experiències, per escoltar la veu d’aquests joves i per qüestionar el paper que juguem tots i totes en una societat que conviu amb l’extrema dreta i el vell discurs de la por, que els estigmatitza i deshumanitza.
13 anys impulsant el Teatre Social
Des de l’any 2007, el Programa Garraf per la Pau del Consell Comarcal del Garraf impulsa el teatre social amb joves, en col·laboració amb l’Aula d’Activitats Teatrals Tracart i amb el suport de la Diputació de Barcelona. Durant aquests anys, s’han produït 11 accions teatrals, amb la participació de més de 115 joves actuants i més de 3000 espectadors.
Algunes de les temàtiques treballades han estat les causes del refugi, el control del comerç d’armes, els moviments civils transformadors, els nens i nenes soldat, les conseqüències dels conflictes armats, la crisi humanitària al Darfur, les dones constructores de pau, i els murs. Aquestes propostes han permès als joves entendre i analitzar els conflictes, així com descobrir les possibilitats de l’art com a eina de debat i reflexió.