Avancen els projectes d’aprenentatge i servei mediambiental

Dimarts, 28 de febrer de 2023 a les 00:00

Aquest curs s’estan desenvolupant projectes sobre els ecosistemes aquàtics, els residus a les platges i el fons marí

Els projectes d’aprenentatge i servei comunitari ambiental que coordina el Consell Comarcal del Garraf avancen amb bon ritme. Alumnes de 3r i 4rt d’ESO de cinc instituts dels municipis de Canyelles, Cubelles, Sant Pere de Ribes i Sitges estan desenvolupant projectes sobre els ecosistemes aquàtics, els residus a les platges i el fons marí.

Aquestes activitats s’emmarquen dins les accions d’educació i divulgació que ofereix el Servei del Medi Natural i Litoral del Garraf, en conveni amb els sis ajuntaments de la comarca. Des del servei s’ofereix suport per a l’aprenentatge a l’aula sobre les diferents temàtiques i, posteriorment, es fa una tasca d’acompanyament en la realització del servei comunitari.

Ecosistemes aquàtics continentals

Alumnes de l’Institut Cubelles, l’Institut Pla del Bosc de Canyelles, i els Instituts Montgròs i Can Puig de Sant Pere de Ribes han fet diverses activitats en diferents trams de la riera de Ribes, la riera de Vilafranca i la desembocadura del Foix.

La primera fase, l'aprenentatge, es va realitzar a finals de l'any passat i va incloure xerrades sobre els valors i impactes mediambientals, i una sortida al camp per descobrir la seva biodiversitat, característiques i necessitats. Després van escollir el servei comunitari i el lloc per desenvolupar-lo.

L'alumnat de l'Institut Can Puig ha fet el servei comunitari en un tram de la riera de Ribes. 125 alumnes de 3r d’ESO d’aquest centre s’han repartit en diferents grups al tram de les timbes i han fet accions de conservació i restauració: plantada d’espècies vegetals autòctones i extracció d’espècies vegetals invasores, així com muntatge i col·locació de caixes niu per tal de fomentar la biodiversitat. També han fet una neteja de residus i activitats de divulgació.

D’altra banda, l’alumnat de l’Institut Montgròs ha treballat en un altre tram de la riera de Ribes: Viñedos – Can Masia, on han plantant espècies autòctones com roures i feixes i també ha fet una neteja dels residus trobats sota dels garrofers.

Aquestes activitats compten amb el suport de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes i la col·laboració de l’ADF Ribes. Enguany s’ha fet la proposta als dos instituts de Les Roquetes (Ins Xaloc i Ins Alexandre Galí), perquè l'any vinent també se sumin al projecte, per crear sinergies amb un mateix fil conductor.

Pel que fa a l’Institut Pla del Bosc de Canyelles, l’alumnat de 3r d’ESO, amb la col·laboració de l'Associació Alytes, ha fet un recorregut per l'entorn natural del municipi per revisar les caixes nius col·locades durant anys anteriors. En el recorregut, l’alumnat ha conegut la flora i la fauna autòctona i ha observat els murs de pedra seca i el pou Maurici. També ha fet una jornada de neteja dels residus abandonats a la natura. Properament desenvoluparan el servei comunitari amb el suport de l'ADF Garraf.

D’altra banda, l’alumnat de 3r d'ESO de l'Institut Cubelles ha treballat l'economia circular i la importància d'evitar els embolcalls d'un sol ús. L'alumnat prepararà material divulgatiu per difondre aquesta temàtica i ensenyarà a l’alumnat de 1r i 2n d'ESO a fer-los i utilitzar-los.

Zero residus a les platges del Garraf

També s’està desenvolupant el projecte “Zero residus a les platges del Garraf” amb la participació de 60 alumnes de 4rt d’ESO de l’Institut Vinyet de Sitges. En el marc d’aquest projecte es faran jornades de neteja i caracterització dels residus trobats, així com accions de divulgació de l’impacte i dels valors mediambientals. També s’han programat tallers sobre els cetacis amb la col·laboració de l'Associació Cetàcea.

Espai marí Costes del Garraf

Aquest curs també s’està desenvolupant una prova pilot del projecte “Espai marí Costes del Garraf”, en col·laboració amb el Centre d'Estudis del Mar de Sitges i la participació de l’Institut Vinyet de Sitges. L’objectiu d’aquest projecte és conèixer la biodiversitat del fons marí i l’estat del parc d’esculls artificials del Garraf, promogut i creat l’any 2010 pel Consorci dels Colls i Miralpeix – Costa del Garraf.

Darrera actualització: 28.02.2023 | 10:42