Acompanyament a joves extutelats i integració laboral de persones amb discapacitat intel·lectual, objectius de la 4a edició de Verema Solidària
L’associació Quilòmetre 0 i la Fundació Albafutur són les entitats receptores de l’edició 2019 de Verema Solidària
Verema Solidària arriba a la quarta edició i s’estén per primer cop per dues demarcacions que encara no havia visitat, Tarragona i Lleida. Herència Altés (Gandesa) a la Terra Alta, Scala Dei al Priorat, Heretat Mascorrubí al Pla de Manlleu i Xic’s Cal Borrech (Figuerola d’Orcau) a la ruta dels Costers del Segre són els cellers que aquest any participaran d’aquesta iniciativa que uneix territori, vi i responsabilitat social. Tres veremes a Tarragona i una a Lleida, amb l’objectiu comú de recaptar 20.000 € per a dues entitats socials amb iniciatives que desenvoluparan sobre el territori.
Quilòmetre zero portarà a terme un projecte per acompanyar menors tutelats, en centres de menors de l’administració, quan compleixen 18 anys i passen a ser joves extutelats. Ambtu és el nom d’aquest projecte, que combina mentoria i voluntariat per acompanyar-los en el procés d’integració i emancipació. A l’actualitat, el Projecte Ambtu a Barcelona, porta realitzades 377 parelles de mentoria i n’acull 50 noves cada any. L’aportació de Verema Solidària servirà per estendre’l a la demarcació de Tarragona.
A Lleida, la fundació Albafutur desenvoluparà el projecte Llavors de futur, que té com a objectiu millorar la integració laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual. A Catalunya, segons dades estadístiques del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, hi ha un total de 551.440 persones amb discapacitat, de les quals, 57.647 tenen discapacitat intel·lectual. Moltes d’elles treballen en centres especials, però l’objectiu final marcat per la OMS és que puguin treballar en centres ordinaris sota els principis de d’integració, individualització, normalització i equiparació d’oportunitats. I això és el que persegueix la fundació Albafutur amb aquest programa.
Les dates per a les quatre veremes són les següents:
- 7 de setembre, a Herència Altés. Gandesa. Terra Alta.
- 14 de setembre, al Celler d’Scala Dei. Scala Dei. Priorat.
- 22 de setembre, a Xic’s Cal Borrech. Figuerola d’Orcau. Pallars Jussà.
- 6 d’octubre, a Mascorrubí Heretat 1297. Pla de Manlleu. Alt Camp.
Les places per a cada verema són limitades i des de l’edició 2018 estan fixades al voltant de 100 persones per ajustar-se a les capacitats de cada celler i al mateix temps oferir una experiència no massificada i que els participants la gaudeixin plenament.
El 80% de la quantitat recaptada en donatius es reparteix entre aquestes dues entitats i d’altra banda Verema Solidària també ofereix cada any formació en captació de fons a les associacions i entitats socials del territori. La resta de recursos serveix per cobrir costos d’estructura i de la plataforma de micromecentage.
Amb aquesta quarta edició Verema Solidària també continua treballant en un procés per allargar durant tot l’any les activitats que suposin captació de fons, de manera que ofereix la possibilitat d’integrar sota el seu paraigües activitats que vulguin organitzar cellers, entitats o col·lectius de gent amb aquesta finalitat.
Qui i com participar
La campanya oficial, per començar a aportar i reservar plaça per a les veremes solidàries, s’obre el dia 1 de juny i es tancarà el 15 d’octubre. A partir d’aquesta data tothom que ho desitgi podrà fer la seva aportació econòmica i/o inscriure’s a les experiències de Verema Solidària 2019.
Les modalitats de participació varien en funció del perfil dels participants:
- Particulars inscrivint-se per fer de veremadors/es solidaris/es, aportant a la fila zero o adquirint el vi fruit d’aquestes veremes
- Empreses, amb grups de treballadors com a acció de team building o activitat de responsabilitat social corporativa (RSC)
- Entitats o institucions, patrocinant, cedint material i compartint informació
(Nota de premsa de l'entitat Verema Solidària)