El Garraf presenta al FEDER el segon projecte per fomentar l’envelliment actiu i saludable

Dimecres, 5 de febrer de 2020 a les 00:00

El projecte proposa cinc actuacions per millorar els processos de detecció precoç de la pèrdua d’autonomia funcional, diagnòstic i assistència remota

El Consell Comarcal del Garraf, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes, l’Ajuntament de Sitges, l’Ajuntament de Cubelles, l’Ajuntament de Canyelles, l’Ajuntament d’Olivella, Neàpolis, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Fundació Ave Maria, l’Instituto de Robótica para la Dependencia i el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès - Garraf van signar ahir un protocol d’intencions per a la realització del projecte “Envelliment actiu i saludable. De la teoria a la pràctica”, amb l’objectiu de continuar emprenent iniciatives transversals per a assolir una vellesa saludable i  millorar la qualitat de vida de les persones grans, en especial de les persones amb dependència.

Aquesta iniciativa s’ha presentat a la convocatòria de Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT), del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), com a part de l’estratègia comarcal de treball conjunt que impulsa el Consell Comarcal del Garraf, d’acord amb els sis ajuntaments, i els agents d’innovació i recerca de la comarca. La proposta representa la continuïtat del primer projecte “Envelliment actiu i saludable, i dependència”, actualment en plena execució.

Segons Abigail Garrido, presidenta del Consell Comarcal del Garraf i alcaldessa de Sant Pere de Ribes, “aquesta primera fase ha estat molt satisfactòria perquè estem treballant en diferents accions del territori, conjuntament amb els ajuntaments i entitats de l’àmbit de la tecnologia i la recerca, per portar a terme mesures que ajudin a millorar l’autonomia de les persones amb dependència i en procés d’envelliment”.

“Un dels punts forts d’aquest projecte, que està molt ben valorat des del punt de vista de la Generalitat però també a nivell d’Europa -afirma la presidenta-, és que podem tenir partenariat no només amb les administracions públiques, sinó també amb altres administracions i fundacions privades, i això ens permet obtenir un posicionament territorial molt interessant en el tema de l’envelliment”.

A l’acte de signatura de l’acord també van participar Olga Arnau, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú; Aurora Carbonell, alcaldessa de Sitges; Rosa Fonoll, alcaldessa de Cubelles; Rosa Huguet, alcaldessa de Canyelles, i Marta Verdejo, alcaldessa d’Olivella, que van valorar molt positivament aquest segon projecte perquè permetrà posar en pràctica el treball conjunt i transversal desenvolupat a la primera fase i respondre així als reptes socials i econòmics del territori.

De la mateixa manera, Frederic Vilà, director de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú; Antoni Reverter, vicepresident de la Fundació Ave Maria; Julio Molinario, president de l’Instituto de Robótica para la Dependencia i Josep Lluís Ibañez, gerent del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès – Garraf i Olga Arnau, presidenta de Neàpolis, van signar l’acord i van ressaltar la importància d’aquest segon projecte que permetrà millorar l’atenció a les persones als centres hospitalaris i residències del territori.

El projecte inclou cinc actuacions per millorar els processos de detecció precoç de la pèrdua d’autonomia funcional, diagnòstic i assistència remota, a través del desenvolupament d’eines tecnològiques. En aquest sentit, el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès - Garraf desenvoluparà una prova pilot per a la implantació de dispositius tecnològics que facilitin el diagnòstic local o remot a 16 residències.

La Fundació Ave Maria, per la seva part, preveu treballar en millores importants del programa informàtic en el núvol “Never Alone”, així com ampliar-ne la cobertura a tot el territori. En aquesta mateixa línia, l’Instituto de Robótica para la Dependencia continuarà desenvolupant la tecnologia necessària per a la creació d’una flota de robots que donin suport personalitzat a persones grans depenents al seu domicili, promovent la vida independent i activa.

Igualment, Neàpolis proposa la continuïtat del projecte “Silver Living Lab”, un laboratori de tecnologies i solucions aplicades a l’envelliment actiu i la dependència, amb una segona fase en què a més de generar coneixement i facilitar-lo a les empreses i emprenedors d’aquest àmbit, es crearà una estratègia de treball conjunt.

Finalment, la Universitat Politècnica de Catalunya desenvoluparà una aplicació per mòbils que permeti l’enviament de dades i alarmes a un servidor remot, i posteriorment farà una prova pilot amb població en risc de la comarca.

El pressupost total del projecte és de 1.258.593,29 euros, el 50% del qual seria finançat pel Fons Europeu. La coordinació del projecte aniria a càrrec del Consell Comarcal del Garraf. La Direcció General d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya preveu resoldre provisionalment aquesta convocatòria el mes de maig.

Notícia al Canal Blau

 
Darrera actualització: 09.09.2022 | 13:26