S'ha presentat VNG-Energia, l’Associació per a la Transició Energètica de Vilanova i la Geltrú
Impulsada per un grup de ciutadans i ciutadanes per tal de crear una Comunitat Energètica Local, amb l’objectiu d’aconseguir un consum energètic basat en fonts de producció renovables.
Aquest dimarts a l’auditori de Neàpolis s’ha presentat VNG-Energia, l’Associació per a la Transició Energètica de Vilanova i la Geltrú, que un grup de ciutadans i ciutadanes estant impulsant des de fa alguns mesos per tal de crear una Comunitat Energètica Local, amb l’objectiu d’aconseguir un consum energètic basat en fonts de producció renovables a l’abast de tots els vilanovins i vilanovines, per tenir una energia més neta, més propera i més barata i contribuir així a la transició energètica que redueixi les emissions de carboni i aturi el canvi climàtic que patim.
A l’acte hi han assistit més de 150 persones i ha comptat amb la presència i el compromís de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el Consell Comarcal del Garraf, l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya.
Presentat pel periodista Jordi Lleó, el president de VNG Energia, Rafel Florenciano, ha explicat els objectius de l’Associació, que té la voluntat de convertir-se en una Cooperativa de Consumidors que assumeixi la producció, distribució i emmagatzematge d’energia produïda a Vilanova i la Geltrú, a partir de plaques fotovoltaiques.
Dues taules rodones han exposat, des de prismes diferents, la necessitat de que els ciutadans s’organitzin en associacions com VNG Energia, i que ara és el moment de fer-ho, perquè la Unió Europea i els governs d’Espanya i de Catalunya impulsen aquest canvi en la producció energètica, per combatre el canvi climàtic.
En la primera, titulada El perquè de la transició energètica, hi han intervingut Ramon Roig, representant de Balenyà Sostenible i Osona Energia, una de les entitats pioneres a Catalunya en la creació de comunitats energètiques locals, i Marta Morera, directora de l’Institut Català d’Energia, ICAEN, de la Generalitat.
A la segona, sota l’enunciat de La complicitat de la societat civil organitzada i la transició energètica, han parlat José Luis de la Torre, CEO de l’empresa Redman; Xavier Planas, president de l’Associació Veïnal de Baix-a-Mar ; i Andreu Català, professor de l’Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú de l’UPC.
A l’acte hi ha intervingut també el conseller de Medi Natural i Transició Energètica del Consell Comarcal del Garraf, Jaume Carnicer, qui va recordar que l’Oficina Comarcal de Transició Energètica del Garraf està en marxa des de gener d’aquest any per tal d’impulsar la transició energètica a la comarca a través del suport a projectes, acompanyament als ajuntaments en les seves polítiques municipals i assessorament a la ciutadania. La cloenda va anar a càrrec de la regidora d’Emergència Climàtica de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Iolanda Sánchez.la regidora d’Emergència Climàtica de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Iolanda Sánchez.