Consell Comarcal del Garraf

Logo del Consell Comarcal del Garraf
Logo del Consell Comarcal del Garraf

Recuperem la carrerada a la Talaia

Activitat organitzada per Garraf Coopera i la Plataforma Defensem l’Ortoll


16 de desembre de 2018El proper diumenge, 16 de desembre de 2018, Garraf Coopera i la Plataforma Defensem l’Ortoll realitzen una activitat participativa oberta a tothom al cim de la Talaia que, amb 269 m d'altitud, és la muntanya més alt de Vilanova i la Geltrú. Es tracta de recuperar un  tram de 300 m de l’antiga “Carrerada Reial de la Cerdanya”, també anomenada la “Carrerada de la Talaia”, que després de dècades d’abandonament va ser redescoberta fa poc més d’un any arran de l'estudi de les fotos aèries realitzades després de l’incendi de l'estiu del 2012. 

 

Durant aquest mes d'octubre tècnics de Manteniment Forestal del Parc del Garraf (Diputació de Barcelona) han desbrossat el tram, però encara cal netejar el camí  d’arrels, restes vegetals i de pedres, per tal de crear un corriol central transitable per on la gent pugui gaudir d'un paisatge i entorn privilegiat. Aquesta primera fase de recuperació és urgent per evitar que es torni a embardissar a la primavera i el camí resti altra vegada amagat amb els seus secrets i tresors sota la brolla mediterrània. Més endavant es preveu la reconstrucció completa del camí i els seus marges de pedra seca.

 

L’acció s'emmarca en la tasca de la recuperació i protecció de tota la “Carrerada Reial de la Cerdanya” des de Llívia, als Pirineus, fins a la Platja d’Adarró a Vilanova, promoguda per diferents municipis i associacions, entre elles Garraf Coopera. Aquest camí ramader mil·lenari va ser el més important de Catalunya. L’objectiu ara és crear una gran ruta turística i de senderisme de més de 200 km però, també, recuperar el seu ús original com a camí ramader.

 

Per segon any consecutiu, diversos ramats de cavalls de la Fundació Miranda, (entitat que es dedica a recuperar animals en situació de maltractament i abandonament), han baixat per la “Carrerada Reial” des de la Cerdanya fins al Parc del Garraf on durant els mesos d’hivern pasturaran en un cercat al terme municipal d'Olivella. Enguany, l’últim grup de cavalls va arribar a Vilanova durant la Fira de Novembre i va baixar pel nou tram del camí ramader a la Talaia, que d’aquesta manera va ser inaugurat.

 

 

Tothom que vulgui participar en la recuperació de la carrerada a la Talaia serà benvingut.

 

El punt i hora de trobada seran:


Diumenge, 16 de desembre de 2018
Hora: 9:30 h.
Lloc de reunió: Parada d'autobús davant el càmping Vilanova Park.

Segona convocatòria a partir de les 10:30 al mateix cim.
Equipament: Aigua i roba per treballar a la muntanya.


Per a les persones amb mobilitat reduïda es podrà disposar d'un vehicle per tal d'arribar al cim de la Talaia. La resta de voluntaris pujaran al cim de la Talaia pel seu compte (hi ha camí transitable fins al Portal d'en Roc on trobem el camí fins al cim). 

 

S'acabarà l'activitat amb un pícnic comú on cadascú pot portar menjar i beguda i nosaltres portarem cava i dolços nadalencs.


  • La Talaia

    La Talaia

Enllaços relacionats