Consell Comarcal del Garraf

La Masia d’en Cabanyes acull una jornada sobre prevenció d’incendis forestals

Durant la jornada es va presentar la Campanya “Si arriba el foc, estàs preparat?”


3 de maig de 2018El passat 20 d’abril es va celebrar a la Masia d’en Cabanyes una jornada sobre prevenció d’incendis forestals. Lluís Giralt, conseller delegat de medi ambient, agricultura i desenvolupament territorial, va donar la benvinguda a la jornada i va explicar que pel Consell Comarcal del Garraf és de màxima importància la preservació i millora del medi natural de la comarca, per tal de garantir la qualitat de vida de la ciutadania i de les generacions futures.

 

Tot seguit, Xavier Xortó, representant de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) Penedès-Garraf va presentar la memòria d’activitats del 2017 i va destacar algunes de les accions realitzades, com la reducció de vegetació per disminuir els riscos d’incendis forestals, la neteja de deixalles al camp, la intervenció en diversos incendis, la formació a noves persones voluntàries i els tallers d’educació ambiental, entre d’altres.

 

Per la seva part, Ramon Llaó, cap del parc de Bombers de Vilanova i la Geltrú, va posar de relleu algunes problemàtiques que els preocupen, com els incendis de sisena generació. Es tracta de focs de grans dimensions, degut a l’expansió forestal i a la manca de neteja del sotabosc, que s’originen en zones amb gran presència de combustible, s’expandeixen amb més virulència i poden originar tempestes de foc.

 

A continuació, Santi Llacuna, director del Parc del Garraf i Parc d’Olèrdola, va destacar la prova pilot que s’ha portat a terme amb la pastura en llibertat d’un grup de cavalls abandonats i/o maltractats, de la mà de la Fundació Miranda. A través d’aquesta experiència s’ha aconseguit que els cavalls ajudin a eliminar massa forestal, per a evitar possibles incendis. Fins a data d’avui aquests cavalls s’han menjat 80 tones de vegetació.

 

Finalment, Josep Pena, director dels serveis territorials a Barcelona del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, va presentar la Campanya “Si arriba el foc, estàs preparat?”, creada per fomentar i incrementar les franges de protecció contra els incendis forestals.

 

Es tracta d’una campanya que vol conscienciar la ciutadania i els ajuntaments sobre el risc que suposa tenir edificacions o nuclis de població al costat de zones forestals en cas d’incendis, i recordar algunes mesures d’autoprotecció que es poden dur a terme per minimitzar al màxim els seus efectes.

 

Entre aquestes mesures, el director de serveis territorials va assenyalar la creació d’una franja de protecció de com a mínim 25 m al voltant de les edificacions, la neteja del sotabosc i l’aclariment de la densitat dels arbres, deixant 6 m de distància entre ells. També va recomanar allunyar de les edificacions tots els elements que es puguin cremar, com la llenya i les restes de vegetació.

 

La jornada va finalitzar amb una visita de les persones assistents al Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes. 

 

Vídeo de la campanya