Consell Comarcal del Garraf

Noves col·laboracions amb l'homenatge a Alexandre de Cabanyes

Se signa un nou conveni entre el Consell Comarcal i l'Ajuntament de VNG amb una empresa de la comarca com a mostra de col·laboració publico-privada


21 de desembre de 2017El Consell Comarcal del Garraf i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú van plantejar-se ara fa un any homenatjar Alexandre de Cabanyes coincidint amb el 140è aniversari del seu naixement, fent un reconeixement a la seva trajectòria artística i personal.

Fins ara quatre empreses de la comarca (Venca, Càmping Vilanova Park, destil·leries MG i Caves Jaume Serra - García Carrión) han signat convenis per donar suport a aquesta iniciativa cultural. Dimarts s'hi va sumar Prysmian, en un acte de signatura que es va fer a la Masia d'en Cabanyes amb participació de la presidenta del Consell Comarcal del Garraf, Glòria García i de la regidora de Cultura, Teresa Llorens.

D'aquesta manera, a banda del treball en xarxa amb les institucions de la ciutat i del país com la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, ja són 5 les empreses locals que s'impliquen amb la cultura del territori com a col·laboradores en els actes d'homenatge a Alexandre de Cabanyes. Aquests actes han estat organitzats per l'Ajuntament de Vilanova a través de l'Organisme Autònom de Patrimoni Víctor Balaguer i el Consell Comarcal del Garraf a través del Centre d'Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes, i comissariats per Oriol Pi de Cabanyes i Esther Alsina.

Els actes per commemorar el 140è aniversari del naixement del pintor vilanoví tenen la voluntat d'homenatjar els pintors locals, en tant que representants del nostre passat històric i social. L'Homenatge a Alexandre de Cabanyes ha volgut fer recerca, investigar, documentar, catalogar, donar veu i paraula als investigadors i investigadores que, amb la seva dedicació i hores d'estudi, permetran cancel·lar el deute que la ciutat tenia amb aquest home que va treballar en l'art i la cultura, des de l'ètica del compromís, humanista i vital. Així, entre altres activitats d'homenatge que ja s'han anat fent els darrers mesos, es faran dues exposicions temporals al Museu Víctor Balaguer i a la Masia d'en Cabanyes, acompanyades de la publicació d'un catàleg.

Alexandre de Cabanyes va morir l'any 1972 a la Masia d'en Cabanyes, amb 95 anys. La seva llarga trajectòria artística i vital el va portar a ser membre de l'Organisme Autònom Víctor Balaguer i a enriquir el patrimoni del Museu Balaguer. Actualment la Sala Cafè Foment exposa pintures d'aquest artista, juntament amb les de Joaquim Mir, Enric Cristòfor Ricart i Martí Torrents. Les seves característiques marines i altres temes es podran veure a l'exposició "La captura de l'instant", que es podrà visitar a partir del febrer al Museu Balaguer i que comptarà amb obra provinent de col·leccions particulars, del MNAC, o del Museu de Montserrat. L'altra exposició, que s'inaugurarà també el mes de febrer a la Masia d'en Cabanyes i que portarà per títol "L'entorn perpetuat", posa en valor la seva faceta de retratista, mostrant el seu entorn familiar i d'amistats, i també el paisatge.

 

A més de les exposicions, s'editarà un catàleg de les mostres elaborat per especialistes. En aquest treball hi han col·laborat Oriol Pi de Cabanyes, escriptor i net d'Alexandre de Cabanyes; Ester Alsina, de la Universitat de Barcelona; Francesc Xavier Puig Rovira, historiador; i Francesc Fontbona, especialista en art del segle XIX, a més de l'assessor Xavier Capdet.


  • Signatura convenis

    Signatura convenis